RI TEATAR

U Kalvariji nema siromašnog riječkog kulturnog kolovoza. Donosimo pregled događanja

Katarina Bošnjak

Tijekom cijelog osmog mjeseca, kad se u Rijeci tradicionalno kultura povlači na godišnje odmore, KUC Kalvarija radi punom parom. Donosimo pregled događanja



RIJEKA – Nakon što smo tijekom srpnja mogli uživati u komedijama poput »Jadrolinija i mi«, »Loto« i »Izvorno hrvacko«, program 4. ljetnog festivala smijeha u kolovozu se nastavlja istim intenzitetom te donosi još ljetnih komedija, humorističnih show programa i gostovanja. Predstave koje Ri Teatar najavljuje u sklopu ovogodišnje »Kalvarije pod zvijezdama« igrat će svakog četvrtka, petka, subote i nedjelje s početkom u 21 sat u dvorištu KUC-a Kalvarije, a u slučaju lošeg vremena bit će otkazane. Kako je najavio predsjednik Ri Teatra Bojan Lakoš, radi se o već izvođenim predstavama, čiji su redatelji posjetiteljima već poznati, s tim da su neke od predstava obnovljene.


Program započinje u četvrtak, 4. kolovoza komedijom »Seronje«, koja na satiričan način prikazuje situaciju u jednom nacionalnom teatru koji sprema premijeru. U komičnoj suigri trojica glumaca Ri Teatra – Tomislav Vičević, Josip Medaković i Frano Barunčić – utjelovili su po nekoliko naizgled nespojivih likova; intendanta kazališta, opasnog srpskog kamatara, lokalnog policajca, redatelja koji ima veze sa Zemunskim klanom i slično.


Ljetna komedija


U subotu je na redu ljetna komedija »Ako nećeš ti, hoće njih tri« – vesela, životna i duhovita priča o dvjema starijim gospođama koje odlaze na odmor kupljen putem stranice »Crno jaje« te ubrzo shvaćaju da njihov smještaj nije onakav kako su ga zamislile. Riječki pisac Donato Jurković se ovoga puta odlučio za komediju osebujnih i nadasve neobičnih likova i njihovih međusobnih odnosa, zbog kojih kroz cijelu predstavu nastaju komične situacije koje će publiku nasmijavati do suza.




Još jedna ljetna hit komedija, »Rent-a-luftmadrac« prikazuje se 11. kolovoza, a riječ je o dva razdvojena brata koje u ljetnoj sezoni ponovno spoje neimaština i želja za uspjehom i zaradom, ali i bratska ljubav koja se tijekom predstave polako otkriva. U pokušaju da opstanu, oni nalaze razne načine za zaradom, ljubavnim uspjehom i bježanjem od zakona, a glavni hit postaje upravo njihov biznis »Rent-a luftmadrac«.


Improvizacije


Kolovoz ne može proći bez kultnog humorističnog show programa »Kuc Kuc Cabaret«, te će stoga u petak, 12. kolovoza publika imati priliku vidjeti još jednu od brojnih varijacija ovog programa. Slijedi još jedna hit komedija – »Po Duhu Svetom« – koja prati priču dviju sestara udanih za dvojicu lokalna ribara, svećenika i njegova brata blizanca. Dvije sestre zbog nemogućnosti imanja djece traže pomoć kod lokalnog svećenika koji ne zna kako im pomoći, a kako sve skupa ne bi bilo previše jednostavno, u priču se ubacuje i svećenikov brat blizanac.


U petak, 18. kolovoza gostuje Improvgrupa.002 iz Čakovca s predstavom »Kome zvono zvoni«. Osmišljen kao cjelovečernji događaj, ovaj interaktivni kolaž podijeljen je u dva dijela od po šest skečeva, s pauzom u kojoj sudjeluju razne kombinacije izvođača. Nastupaju Bruno Kontrec, Silvio Štefanac, Mario Jakšić, Marko Baksa, Alen Barbić, Kristina Štebih i Dalibor Strišković, a zabava je uz ovakav program zagarantirana.


Bojan Lakoš ističe da su sve to mladi akademski glumci koji su napravili taj show na osnovu raznoraznih improvizacija u komunikaciji s publikom


– I kod nas će to izvesti kao jednu cjelovečernju predstavu, naravno interaktivnu, dakle to nije ni klasična predstava niti stand-up. Mislim da će to biti zanimljivo gostovanje i bit će mi vrlo drago da naša publika to vidi, jer je grupa iz Čakovca drukčijeg stila od nas i npr. našeg »Kuc Kuc Cabareta« – govori Lakoš.


Poezija i glazba


Publika će imati priliku vidjeti i svečanu obnovu ljetne hit komedije »Crna kutija«, koja na duhovit način prikazuje mentalitet naših ljudi na koji će se publika zasigurno nasmijati ili se pak u njemu prepoznati. Glume Bojan Lakoš, David Petrović, Igor Kondić, Nana Spadoni i Kristina Korman. Tekst potpisuje Donato Jurković, režiju cijeli glumački ansambl, a tehničko vodstvo Vid Vicić i Edi Kačarik.


Na posljednje gostovanje u kolovozu ulaz je slobodan, a radi se o večeri poezije i glazbe »U bojama petroleja«, kroz koju će voditi Mirna Baničević, Bojana Guberac, Lovro Mirth, Teo de Privitellio i Alen Mančić.


Program će se nastaviti i kroz rujan predstavama »Mišn imposibl«, »Operacija kamp«, »Kuc Kuc Cabaret« te svečanom obnovom predstave »Noćna patrola 1«, uz koju će se festival službeno završiti 11. rujna.


Informacije i rezervacije mogu se dobiti na tel. 051/375-866 ili mobitel 091/253-8991, odnosno na adresi: [email protected]. Rezervacija se mora potvrditi najkasnije pola sata prije početka predstave na blagajni kazališta.