KAZALIŠTE U ZAGRADI

Talijanska predstava “SANI!” dolazi u Zajc: Bliski dijalog u kojemu se izmjenjuju priče i pjesme

Kim Cuculić

Autor i izvođač je Marco Paolini, a originalnu glazbu i izvedbu potpisuju Saba Anglana i Lorenzo Monguzzi. Predstava će 26. studenoga biti predstavljena i u Kerempuhu u Zagrebu



RIJEKA – Generalni konzulat Italije u Rijeci najavljuje gostovanje predstave »SANI!« Teatra fra parentesi/Kazališta u zagradama u HNK-u Ivana pl. Zajca 27. studenoga. Autor i izvođač je Marco Paolini, a originalnu glazbu i izvedbu potpisuju Saba Anglana i Lorenzo Monguzzi. Predstava će 26. studenoga biti predstavljena i u Kerempuhu u Zagrebu. Kako piše u najavi, »SANI!« je riječ koja pjeva, koncert, popularna balada u kojoj se u bliskom dijalogu izmjenjuju priče i pjesme.


Klimatska kriza


– Tako u »SANI!« svaka priča i svaka pjesma nešto govori, neke se teme isprepliću, ali radnja ostaje lagana kako i treba biti na koncertu. Lajtmotiv je autobiografski, u svojim pričama Paolini priča trenutke malih i velikih, osobnih i kolektivnih kriza koje su promijenile tijek stvari. Krize se prepričavaju kao prilike, ponekad uhvaćene u hodu, ponekad pogrešno shvaćene i protraćene. Polazimo od osnovnih tema klimatske krize i ekološke tranzicije. Krećemo od priče o težini blagostanja (Umjetno) u odnosu na težinu biomase (Prirodno), piše uz predstavu.


Na službenim stranicama riječkog HNK-a dodaje se i to da je na pozornici ogromna kula od karata koja pokazuje krhkost ravnoteže svakog ekološkog sustava, prirodnog ili umjetnog, a ​​televizijska priča postaje balada u kazalištu, dopuštajući skokove i salta.


Tonik protiv samoće




– Paolini pripovijeda o tragikomičnim posljedicama svog prvog (i jedinog) susreta s Carmelom Beneom 1983. koji je promijenio kazališni smjer i neposredno nakon suvremene krize hladnog rata čiji je protagonist bio Stanislav Petrov. U brzom nizu, prolazeći kroz sjećanja, dolazimo do krize, do lockdowna… Početna i završna priča, Katedrala, sukladne su misli vodilji: nije dovoljno imati svijest, u krizi treba hrabrosti i mašte, jer nije moguće vratiti se na prije, željeti to je ljudski, ali nije korisno ni praktično.


Sani je izraz koji se koristi za pozdrav u podnožju Alpa, u dolini Piave. Dolazi od salus, sažimajući značenje teatra za ovo vrijeme, kazališta koje spaja stvarajući mostove. SANI! je zagrljaj, želja, poziv na pokušaj, tonik protiv samoće u obliku popularne balade. Uskličnik izražava povjerenje u odgovor na pozdrav gledatelja. Zaslužiti to povjerenje, prenijeti ga dalje izazov je ovog kazališta u zagradama.


»Ali kakva je poruka, oprostite?… Zdrav! Ostanite zdravi, zdravi građani nam trebaju…«, ističe se na kraju najave, uz opasku da se predstava izvodi s titlovima na hrvatskome jeziku.