Predstava Hrvatske drame

Sutra u Exportdrvu riječka premijera “Enigmatskih varijacija”

Kim Cuculić

Foto Saša Novković

Foto Saša Novković



RIJEKA – Premijera predstave Hrvatske drame riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca u koprodukciji sa zagrebačkim HNK-om »Enigmatske varijacije« Éric-Emmanuela Schmitta bit će izvedena u petak 14. travnja, u prostoru Exportdrva u 19.30 sati.


U komadu o misteriju ljubavi, psihološkom trileru s natruhama krimića što ga je režirala jedna od najvećih umjetnica hrvatskoga glumišta Neva Rošić, glume dva prvaka, riječki dramski prvak Aleksandar Cvjetković i prvak Drame HNK-a u Zagrebu Luka Dragić. Podsjetimo, predstavu je prošle sezone s velikim uspjehom izvela riječka Talijanska drama, a koprodukcijske riječko-zagrebačke »Varijacije« na hrvatskom jeziku u Zagrebu su premijerno izvedene prošlog mjeseca, također s uspjehom i kod publike i kod kritike.


»U predstavi se pojavljuju samo dva glumca, a objekt njihovog interesa, to jest žena, ostaje tajanstveno stvorenje. Cijeli komad je vrlo intrigantan jer se u njemu događaju neprekidne psihološke promjene i neobični obrati situacija između tih dvaju likova«, rekla je Neva Rošić.




Autorski tim čine i scenografkinja Aleksandra Ana Buković, kostimografkinja Sandra Dekanić te oblikovatelj svjetla i asistent redateljice Marin Lukanović. Dramu je na hrvatski prevela Lada Čale Feldman.


Éric-Emmanuel Schmitt cijenjeni je francuski autor koji o ovom svom komadu govori kao o onome s najviše njegove biografije, a komad se prikazuje na brojnim pozornicama diljem svijeta. Praizvedba je bila 1996. u Parizu u Theatru Marigny s Alainom Delonom u ulozi nobelovca. Predstava se u Exportdrvu izvodi i 15., 17., 18., 27. i 28. travnja, uvijek s početkom u 19.30 sati.