Zanimljiv performans

Slavna Opera Liceu u Barceloni otvorila vrata najneobičnijim koncertom godine: U publici “sjedile” – biljke

Hina

Organizator koncerta i umjetnički direktor Liceua, Victor García de Gomar, pojasnio je da je svrha koncerta potaknuti ljude na razmišljanje o apsurdnome stanju u kojemu su se zatekli za vrijeme izolacijeJedna od najpoznatijih opernih kuća u Europi, Opera Liceu u Barceloni u ponedjeljak je, nakon više od tri mjeseca ponovno otvorila svoja vrata, no posjetiteljima na prvome koncertu nisu trebale ni maske ni rukavice, a ni fizički razmak. Sjedala je, umjesto ljudi, zauzelo gotovo 2300 biljaka.


Organizator koncerta i umjetnički direktor Liceua, Victor García de Gomar, pojasnio je da je svrha koncerta potaknuti ljude na razmišljanje o apsurdnome stanju u kojemu su se zatekli za vrijeme izolacije, kada su postali “publika lišena statusa publike”.


Tako su prvu publiku u ovoj katalonskoj opernoj kući nakon ublažavanja restriktivnih mjera činile 2292 lončanice s raznolikim biljnim vrstama.
Eugenio Ampudia, konceptualni umjetnik koji stoji iza koncerta, rekao je da mu je cilj bio ukazati na ono što se dogodilo u Španjolskoj, ali i širom svijeta zbog pandemije koja je primorala ljude da se povuku s javnih prostora.


Reuters


“Priroda je zauzela mjesta koja smo mi ranije oduzeli njoj”, kazao Ampudio na probi prije koncerta. “Možemo li pokazati više empatije? Započnimo s umjetnošću i glazbom u velikoj opernoj kući tako što ćemo u nju pozvati prirodu”.


Reuters


Nakon koncerta biljke su poklonjene zdravstvenim radnicima kao zahvala za njihov bespoštedan trud u posljednjih nekoliko mjeseci.


Šestominutni koncert na pozornici Liceua prenosio se uživo putem Youtubea, a održali su ga članovi gudačkog kvarteta koji su izveli elegiju “Krizanteme” talijanskoga skladatelja Giacoma Puccinija. Prije i nakon izvedbe glazbenici su se naklonili “publici”.


Organizatori su kazali kako se nadaju da će produkcija poslužiti kao svojevrsna potvrda važnosti umjetnosti, glazbe i prirode te kao putokaz prema povratku uobičajenim aktivnostima nakon pandemije.