Najavljeno

Shakespeareov “Othello” premijerni naslov nove sezone Kazališta Ulysses

Ante Peričić

Lenka Udovički i Rade Šerbedžija najavili novu sezonu kazališta Ulysses / Foto Davor Kovačević

Lenka Udovički i Rade Šerbedžija najavili novu sezonu kazališta Ulysses / Foto Davor Kovačević

Dvadeset i treća sezona Kazališta Ulysses posvećena je ukrajinskim umjetnicima



Nadolazeća, dvadeset i treća sezona Kazališta Ulysses posvećena je ukrajinskim umjetnicima, a premijerni naslov u koprodukciji sa Sarajevskim ratnim teatrom SARTR bit će Shakespeareova drama »Othello« u režiji ukrajinske redateljice Oksane Dmitriieve, dok kreativni tim uključuje i ukrajinske autore, odnosno scenografa i kostimografa Mykhayla Nikolyeva, skladateljicu Katerynu Palachovu i koreografkinju Innu Falkovu.


Važnost suradnje Ulyssesa i ukrajinskih umjetnika sa SARTR-om, kako su, u Kerempuhu, naglasili predstavljači sezone Rade Šerbedžija, Lenka Udovički i Duško Ljuština, ogleda se u činjenici da je to kazalište nastalo i opstalo u ratnim uvjetima, boreći se za pravdu, mir i slobodu.





»SARTR, kao teatar osnovan u periodu opsade, svjedočanstvo je o fenomenu duhovnog otpora agresiji. Kazalište Ulysses otvorilo je vrata stanovnicima Ukrajine za vrijeme ruske invazije i u namjeri pružanja sigurnog i mirnog utočišta prošle godine organiziralo dva višednevna kampa za ukrajinske umjetnike, obitelji i djecu.


Razmjena iskustava i podrška koju umjetnici u ovom trenutku mogu pružiti jedni drugima je duboko važna«, kazala je umjetnička ravnateljica Udovički.


Koncerti i predstave


Sezonu će 14. srpnja otvoriti koncert Darka Rundeka & ekipe, slijedi premijera »Othella« te izvedbe istog 21., 22. i 23. srpnja, potom će na Malom Brijunu nastupiti i Damir Urban & 4, zatim će se od 25. do 28. srpnja izvoditi ovosezonska premijera, da bi 29. srpnja koncert održao Trio Vlatko Stefanovski s Dadom Topićem kao gostom.


Program u kolovozu započinje drugog dana tog mjeseca izvedbom »Kralja Leara« (još 4. i 5. kolovoza), a 6. na Veliki Brijun dolazi Zijah Sokolović sa svojom monodramom »Glumac je… glumac… je glumac«.



Onda slijede dvije izvedbe Ionescovog »Nosoroga« 8. i 9. kolovoza, 10. izvedba »Zemlje vukova«, a od 11. do 13. kolovoza igra »Tko se boji Virginije Woolf?«.


Četrnaestog će biti izveden »Mistero Buffo« u režiji Lee Delong i koprodukciji Grupe i Triko Cirkus Teatra, a od 17. do 19. gledatelji će moći pogledati prošlogodišnju premijeru »Tramvaj zvan čežnja«.


Regionalna unija teatara


Zatim će 20. kolovoza biti izveden »Eskulap – anatomska eks mašina« (živa izvedba radiodrame M. Manojlović).


Regionalna unija teatara dolazi s »(Pra)faustom« Beogradskog dramskog pozorišta 21. kolovoza, s »Bez portfelja« Gradskog pozorišta Podgorica 23., ‘Bogom masakra’ Mestnog gledališča Ljubljana (25. kolovoz), s ‘Mirna Bosna’ Kamernog teatra 55 (28. kolovoza) te s »My name is Goran Stefanovski« Dramskog teatra Skoplje i to 30. kolovoza.



Potom će se 24. kolovoza održati koncert Vlade Kreslina i Malih bogova, a 26. kolovoza nastupit će i bend Pips, Chips & Videoclips, dok će ovogodišnja kazališna sezona završiti 31. kolovoza koncertom Rade Šerbedžije i Zapadnog kolodvora.


Na konferenciji su sudjelovale i glumice Ksenija Marinković i Tonka Mršić, dok su se, putem videopoziva, javili i glumac Bojan Dimitrijević, ravnateljica SARTR-a Maja Salkić te kreativni tim predstave »Othello«, a osnivač kazališta Rade Šerbedžija kazao je da je posebno sretan što je ova konferencija poprimila značenje i oblik onog teatra o kojem ekipa Ulyssesa i sanja, a to je da postane internacionalni teatar.