Iznenadna smrt dramaturginje i kazališne kritičarke

Preminula Mira Muhoberac: Odlazak istinske zaljubljenice u teatar

Kim Cuculić

Mira Muhoberac / Foto NSK

Mira Muhoberac / Foto NSK

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je brzojav sućuti rekavši kako je, zavedena kazališnom čarolijom u rodnom Dubrovniku, Muhoberac u teatarski prostor unosila posebnu energiju



ZAGREB – Hrvatska kazališna kritičarka i dramaturginja Mira Muhoberac preminula je iznenada u Zagrebu u 62. godini. Rođena je u Dubrovniku 1959. godine. Diplomirala je dramaturgiju na zagrebačkoj Akademiji za kazalište, film i televiziju te jugoslavenske jezike i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na kojemu je i doktorirala teatrologiju. Djelovala je kao samostalna umjetnica na području dramaturgije, režije i kazališne kritike, samostalna znanstvenica na području teatrologije, kroatistike i komparatistike te profesorica i predavačica.



Kao dramaturginja surađivala je s brojnim profesionalnim kazalištima i festivalima poput Dubrovačkih ljetnih igara, Dramskog kazališta Gavella, HNK-a u Zagrebu, Satiričkog kazališta Kerempuh, HNK-a u Varaždinu, Zagrebačkog kazališta lutaka, Male scene te dubrovačkog kazališta Marina Držića, u kojemu je od 2002. do 2004. bila ravnateljica. Ostvarila je tristotinjak dramaturgija i režija predstava u kazalištima, na radiju, na televiziji te u samostalnim projektima. Objavljivala je knjige, rasprave, studije i eseje iz teorije i povijesti drame i kazališta, književnosti i edukacije, kazališne i književne kritike. Bila je predsjednica Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa.
Dobitnica je nagrada za kazališnu kritiku, za esej, za raspravu, za najbolju predstavu.


U povodu preranog odlaska kolegice i prijateljice, Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa prisjeća se Mire Muhoberac koja je u hrvatskom, pa i inozemnom kulturnom prostoru predano djelovala dugi niz godina i na cijelom je nizu područja ostavila doista dubok trag, a napose kad je riječ o kazalištu.




»Bila je prije i povrh svega istinska i strastvena zaljubljenica u teatar i umjetnost uopće, kao i velik borac za prava svoje profesije te zagovornica svih kazališnih umjetnika i djelatnika. S velikim je ponosom, ljubavlju i zadovoljstvom posljednjih nekoliko godina obnašala dužnost predsjednice Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa… Izrazito se ponosila brojnim projektima koje je pokrenula unutar Društva, osobito tijekom protekle godine obilježene pandemijom i potresima, a koja je bila posebno izazovna za kazališnu umjetnost. Reagirajući borbeno i neumorno pokrenula je predavačke serije Kazališni portreti i Kazališna putovanja te niz ciklusa obuhvaćenih programom Homo theatralis u koje je svojim entuzijastičnim pristupom privukla ne samo niz izlagača, nego i novih zainteresiranih publika.
Nakon višegodišnjih planova pokrenula je konačnu realizaciju Nagrade »Ivo Hergešić« kojom Društvo nagrađuje vrijedna umjetnička ostvarenja, a potaknulaje i na udvajanje Demetrove nagrade kako bi ju se jedne godine dodijelilo kao godišnju, a druge kao nagradu za životno djelo. S jednakim je zanosom, neiscrpnom energijom i strastvenom posvećenošću snatrila i o nekim budućim projektima kao što su novi kazališni časopis i nova teatrološka edicija kojima bi se upravo članovima Društva otvorio dodatni prostor za objavu radova te pomisao da su sve te ideje tako grubo i naprasno prekinute ostavlja gotovo bez riječi, ali i u nadi i vjeri da njezin prinos hrvatskoj kazališnoj kulturi i kulturi uopće neće proći nezamijećeno i da neće biti zaboravljen…«, ističu u HDKKT-u.


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je brzojav sućuti u povodu smrti Mire Muhoberac rekavši kako je, zavedena kazališnom čarolijom u rodnom Dubrovniku, u teatarski prostor unosila posebnu energiju.