Uprizorenje Fellinijevog filma

Premijerno izvedena predstava “I brod plovi” Talijanske drame

Kim Cuculić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

U režiji i adaptaciji Igora Pisona riječ je o prvom kazališnom uprizorenju glasovitog filma Federica Fellinija na talijanskom jeziku, nakon brojnih dramatizacija i inscenacija na različitim jezicima



RIJEKA – Predstava “E la nave va”/”I brod plovi” Talijanske drame HNK-a Ivana pl. Zajca premijerno je izvedena na pozornici riječkog kazališta. U režiji i adaptaciji Igora Pisona riječ je o prvom kazališnom uprizorenju glasovitog filma Federica Fellinija na talijanskom jeziku, nakon brojnih dramatizacija i inscenacija na različitim jezicima. Fellinijev film iz 1983. godine govori o začudnoj skupini ljudi, uglavnom umjetnika iz svijeta opere i glazbe kojom je veliki filmski maestro prenio sliku o umjetnosti koja vene i o društvu koje nije svjesno događaja oko sebe uoči Prvog svjetskog rata, baš kao i društvo današnjice.


Foto galerija: Premijera "E la nave va / I brod plovi" u Zajcu Foto: Vedran Karuza


Radnja je sljedeća: u srpnju 1914., manje od tri tjedna nakon atentata na Franju Ferdinanda u Sarajevu, događaja koji je bio povod za početak Prvog svjetskog rata. Na nevjerojatno luksuznom prekooceanskom brodu “Gloria N.” protagonisti sudjeluju u posljednjem ispraćaju nedavno preminule jedinstvene proslavljene sopranistice zvane Edmea Tetua. Planiraju pepeo prosipati nad morem na putu prema jednom od otoka u jadranskom akvatoriju gdje je pjevačica rođena. U atmosferi enigme, putnici se prepiru, vode ljubav, prepuštaju bijesnom suparništvu jer među njima su tašti tenori, snažne sopranistice, dirigenti s tajnim seksualnim životom, neki bivši ljubavnici operne dive, opsjednuti talijanski grof, androgini austrougarski nadvojvoda i njegova sestra, slijepa princeza. Mir je narušen drugog dana kada na brod dođe velika skupina izbjeglica, među kojima su možda i teroristi. Elegantni putnici u početku nastoje biti milostivi prema izbjeglicama. Sve dok ne pokušaju preuzeti prvu klasu, tada ih pošalju u donje palube. Na moru izbija geopolitički rat…, navedeno je na stranicama riječkog HNK-a.


U višestrukim ulogama, u predstavi glume Leonora Surian Popov, Mirko Soldano, Ivna Bruck, Giuseppe Nicodemo, Andrea Tich, Sabina Salamon te braća blizanci Filip i Nikša Eldan. Dramaturginja je Lea Kukovičič, scenografkinja Petra Veber, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, a dizajner svjetla Dalibor Fugošić.