Odlazak velikog glumca

Obuljen Koržinek: Guberinine antologijske uloge trajna vrijednost hrvatskoga glumišta

Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Gospodin Špiro Guberina ostat će trajno zapamćen kao svestrani velikan hrvatske dramske scene, rekao je Jandroković



Antologijske uloge Špire Guberine ostvarene u djelima Marinkovića i Brešana ostat će nezaboravna i trajna vrijednost hrvatskoga glumišta, istaknula je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u izrazima sućuti upućenim u povodu smrti istaknutog dramskog umjetnika.


“Tijekom duge glumačke karijere gospodin Guberina ostvario je velik glumački opus u kazališnim, filmskim i televizijskim ulogama. Omiljeni likovi popularnih televizijskih serijala obilježili su njegov stvaralački put te će ostati u trajnom sjećanju mnogobrojne publike koju je osvajao svojim iznimnim glumačkim talentom i osobnim i šarmom. Bogati umjetnički opus ostvario je u suradnji s brojnim redateljima hrvatskih kazališta, na Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskom ljetu, a njegove antologijske uloge ostvarene u djelima Marinkovića i Brešana ostat će nezaboravna i trajna vrijednost hrvatskoga glumišta”, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.


Za svoja umjetnička postignuća, podsjetila je, Špiro Guberina nagrađen je najvišim priznanjima, Nagradom hrvatskog glumišta i Nagradom Vladimir Nazor za životno djelo




“Opraštajući se od velikog glumca i dragog čovjeka, utjehu i trajno sjećanje pronaći ćemo u njegovim nezaboravnim umjetničkim postignućima kojima je dao izniman doprinos hrvatskoj kulturi”, istaknula je ministrica u izrazima sućuti.


Kazališni, filmski i televizijski glumac Špiro Guberina preminuo je u petak u Zagrebu u 88. godini.


I predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković uputio je u petak sućut obitelji glumca Špire Guberine te istaknuo da će ostati trajno zapamćen kao svestrani velikan hrvatske dramske scene.


“Gospodin Špiro Guberina ostat će trajno zapamćen kao svestrani velikan hrvatske dramske scene. U dugogodišnjoj karijeri ostvario je brojne kazališne, filmske i televizijske uloge, koje imaju kultni status i za koje je bio zaslužno nagrađivan najvišim nacionalnim nagradama.


Iznimnom karijerom Špiro Guberina osvojio je srca brojnih generacija publike i kolega”, istaknuo je Jandroković.


Naglasio je i kako se Guberina svrstao među najcjenjenije hrvatske glumce.


“Njegov dramski opus i izričaj obogatio je suvremeno hrvatsko umjetničko stvaralaštvo čime se svrstao među najcjenjenije hrvatske glumce”, napisao je Jandroković u brzojavu sućuti kojega je u ime Hrvatskog sabora i svoje osobno ime uputio obitelji kazališnog, filmskog i televizijskog glumca Špire Guberine.