Strašno

Novi manevar prvog birokrata riječkog kazališta: Pogledajte kako se sad obračunao s Filipom Fakom, jad i bijeda

Davor Mandić

Filip Fak / Foto Marko Gracin

Filip Fak / Foto Marko Gracin

Filipu Faku uručen je otkaz ugovora o radu. Sve se to događa nakon što je Fak tužio intendanta Marina Blaževića za mobing.



Ravnatelju Opere HNK-a Ivana pl. Zajca uručen je otkaz ugovora o radu. Znalo se to već nekoliko dana, no službeno je postalo jučer, kada je Fak otkaz pokupio u – poštanskom sandučiću.


To jest ne čak ni u poštanskom sandučiću, već u pošti, s obzirom na to da mu je otkaz stigao preporučenom poštom.


Upitali smo Faka da komentira otkaz, kao i da nam kaže koji su njegovi sljedeći potezi, s obzirom na činjenicu da već ima aktivnu tužbu protiv Marina Blaževića za mobing.




– Indikativnom smatram činjenicu da je ovo već treći pokušaj da mi se uruči otkaz ugovora o radu u HNK-u Ivana pl. Zajca, a sve to se događa nakon što sam tužio intendanta Marina Blaževića za mobing.


Zanimljivo je da sam jedini ravnatelj kojemu je uručen otkaz, a ostalim ravnateljima, primjerice onima koji nemaju visokoškolsku diplomu (kako predviđa Zakon o kazalištima i interni akti Kazališta), koji rade izvan kazališta bez suglasnosti Kazališnog vijeća (što je opet kršenje Zakona i internih akata), ili koji pak imaju vrlo sumnjive ugovore o radu – nije pala jedna dlaka s glave.


S druge strane, nevjerojatna mi je činjenica da je u manje od dva mjeseca čak šestero riječkih umjetnika dobilo pozive na očitovanja pred otkaz ili najave neproduljenja ugovora.


Postavlja se pitanje: ima li netko u Kazalištu nešto baš protiv riječkih umjetnika, koji su duboko ukorijenjeni u svom gradu i kojima je do našega Kazališta ipak najviše stalo, pa su zbog toga i malo glasniji u iznošenju prave istine u situaciji u Zajcu?


Što se tiče mog vlastitog slučaja, nemam nikakve sumnje da je otkaz pravno potpuno neutemeljen, da ću ga uspjeti osporiti sudskim putem, ali i da ću dokazati kako se radi isključivo o osveti zbog moje tužbe.


Uostalom, sindikati koji djeluju u Kazalištu već su se pismeno očitovali neslaganjem s mojim otkazom, jasno ocjenjujući kako se radi o šikanoznom postupanju Poslodavca.


Koliko god da mi je žao zbog daljnje financijske štete za Grad Rijeku i daljnjeg narušavanja ugleda HNK-a Ivana pl. Zajca, nikako ne mogu i ne želim dozvoliti da se takvo postupanje nastavlja u budućnosti, ponajprije zbog svih onih koji će i nakon mene ponovno biti u istoj situaciji, pa ću svakako uložiti žalbu i sudskim se putem izboriti za pravdu – zaključuje zasad bivši ravnatelj Opere HNK-a Ivana pl. Zajca.