PČELICA MAJA

Najavljena premijera u Gradskom kazalištu lutaka, na riječku pozornicu sletjet će popularna pčelica

Ervin Pavleković

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Premijera je u petak, 28. listopada. Autorice su Ivana Đula i Milica Sinkauz (po motivima romana Waldemara Bonselsa), a redateljica je Renata Carola Gatica. Pčelicu Maju igra Petra Šarac



RIJEKA – »Želim putovati svijetom. Nisam kao druge pčele; moje srce je stvoreno za radost i iznenađenja, za emocije i avanture. Ne bojim se opasnosti. Zar nemam snage, hrabrosti i žalca?« – riječi su to pčelice Maje koja će svoje zgode i nezgode premijerno predstaviti riječkoj publici u petak, 28. listopada, najavljeno je u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka. Autorice su Ivana Đula i Milica Sinkauz (po motivima romana Waldemara Bonselsa), a redateljica je Renata Carola Gatica.


Kako je kazala ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Magdalena Lupi Alvir, pčelica Maja je najpoznatija pčelica koja je nastala na temelju priče Waldemara Bonselsa, a bavi se temom odrastanja u svijetu koji je realan, pun izazova i opasnosti, no istovremeno je čudesan. Prema njezinim riječima, predstava teži »učiti djecu da osim prihvaćanja različitosti, trebamo računati na prijatelje i zajednicu«, a također, na primjeru lika pčelice Maje, odnosno predstave u formi lutkarskog mjuzikla, djeca se uče samostalnosti.


Poznata priča


Redateljica Renata Carola Gatica, čije su predstave gotovo uvijek rasprodane, i u GKLR-u i u HNK-u »Zajc«, ocijenila je rad na predstavi zahtjevnim, jer se radi o poznatoj priči, temi i ikonografiji, tako da publika zna kako što treba izgledati. Iako ovdje kazališni, to jest lutkarski medij konkurira ostalim medijima u kojima je priča o popularnoj pčelici ranije donesena, »kazalište je ipak najjače«, jer, kako ona smatra, ansambl GKLR-a radi puno veće predstave od očekivanih, a kulturni radnici u Rijeci su općenito ambiciozni, detaljni, pa se dogodi čarolija.





– Pčelica Maja inspirirat će, kaže, djecu, djevojčice da idu drugdje, da budu slobodne, da upoznaju svijet, a doma se mogu vratiti uvijek. Najveći uspjeh nisu nagrade, rasprodane predstave, nego ekipa, tim, svi ljudi s kojima radim, moji suradnici i moji prijatelji ovdje. Unatoč za mene burnoj godini, predstava je dokaz da kazalište uvijek pobijedi, kazala je Gatica te dodala da predstavu posvećuje svojem ocu.


Lutke i ilustracije


Kako piše u službenom opisu predstave, njezina temeljna misao namijenjena najmlađima jest da se identitet ne gradi samo kod kuće, već je svakome od nas potrebno odletjeti iz košnice kako bismo se naučili životu, i to povezivanjem s drugima, s onim što je drukčije, s onima koji su različiti od nas i našega. Najbolji način prihvaćanja i poštovanja samog sebe je otisnuti se u svijet i kroz pustolovine prakticirati vrijednosti poput suradnje, empatije i poštovanja prema drugima.


Alena Pavlović, koja potpisuje scenografiju i kreaciju lutaka, istaknula je kako je predstava rađena dugo, a lutke i ilustracije bile su zahtjevne, no rezultat je »predstava koja je potrebna u vrijeme kad smo u strahovima, kad trebamo kutak, predstavu na kojoj se i djeca i roditelji mogu opustiti«. Petra Šarac, koja u predstavi tumači pčelicu Maju, za predstavu se pripremila prethodnim proučavanjem materijala o popularnoj pčelici, no ipak, u predstavi donosi, kazala je, i dio sebe, jer Maja je slična njoj – ponekad nervozna, nestrpljiva, »granična«, ponekad ne poštuje autoritet te je glasna u borbi za druge, a manje za sebe.


Damir Orlić predstavu je ocijenio veselom, šarenom, vizualno i brojem likova bogatom, a lutkarski, s obzirom na mehanizme, zglobove lutaka i tkaninu, složenom. Redateljica predstave Gatica naglasila je da se radi o slojevitoj predstavi koja se mora gledati više puta, a nakon gledanja, smatra, predstava će živjeti među djecom koja će crtati livadu i vesele likove sa šarene livade.


Autorska i glumačka ekipa


U autorskoj ekipi su i skladatelji Ivana Đula i Luka Vrbanić, lutkarska tehnologinja Luči Vidanović, suradnik za scenski pokret Damian Cortes Alberti i oblikovatelj svjetla Sanjin Seršić. Skakavca i Gliste igra Tilen Kožamelj, Puža, Balegara, Bubamaru i Pauka tumači Damir Orlić, Muhu i Gliste glumi David Petrović, a Učipčelica je Ana Šantar.