Dodjela

Nagradu “Ivo Hergešić” za najbolju predstavu dobio “Krizni stožer” Mirana Kurspahića

Kim Cuculić

Foto Vjekoslav Skledar

Foto Vjekoslav Skledar

Jedna od predstava koja je najsnažnije odjeknula pokazavši moć kazališta da neposredno reagira na trenutak jest »Krizni stožer« Kazališne družine Rebel



ZAGREB – Nagrada »Ivo Hergešić« Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa za najbolje kazališno ostvarenje u razdoblju od 1. rujna 2020. do 31. kolovoza 2021. pripala je predstavi »Krizni stožer« redatelja Mirana Kurspahića i dramaturginje Rone Žulj u produkciji Umjetničke organizacije Kazališna družina Rebel uz podršku POGONA – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade u sklopu programa Pogonator 2021. te u izvedbi Csille Barath Bastaić, Svena Jakira, Iskre Jirsak i Domagoja Jankovića.


Tako je odlučilo tročlano povjerenstvo sastavljeno od članova Društva, kazališnih kritičara Tomislava Kurelca (predsjednik), Olge Vujović i Anđele Vidović.


Riječ je o novouspostavljenoj Nagradi »Ivo Hergešić«, kojoj je temeljni cilj poticanje kazališnog stvaralaštva s jedne i afirmacija kazališne kritike i teatrologije s druge strane, u spomen na djelovanje istaknutog hrvatskog teatrologa, književnog povjesničara, profesora, prevoditelja i kritičara Ivu Hergešića (1904. – 1977.). Nagrada se dodjeljuje u rujnu svake godine, a sastoji se od plakete, umjetničke skulpture (rada akademske slikarice i redateljice Tine Violić) i novčanog iznosa.


Snaga kazališne suigre




Dugogodišnja želja i nastojanje brojnih članova Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa da Društvo nakon duže stanke ponovo pokrene nekadašnji dobar običaj kazališnokritičkog i teatrološkog rezimiranja prethodne kazališne sezone u obliku dodjeljivanja nagrade za najuspješniju predstavu, ove se godine napokon uspjela realizirati i to kao nagrada za najbolje kazališno ostvarenje, bilo predstavu u cjelini, bilo pojedinačno umjetničko ostvarenje, premijerno izvedeno u prethodnoj kazališnoj sezoni. Važno je naglasiti da se Nagrada »Ivo Hergešić« ne dodjeljuje na temelju nominacija, već u obzir za nagradu dolaze sva kazališna ostvarenja, skupna i pojedinačna, realizirana unutar Republike Hrvatske u navedenom razdoblju.


Kako piše u obrazloženju ovogodišnje Nagrade, živimo u nesigurnim vremenima. »Pandemija, potres i gubitci poslova u velikoj su se mjeri odrazili i na umjetnost. Zabrane i ograničenja svela su kazališni prostor tijekom određena razdoblja na omanji dnevni boravak te su ujedno prisilila institucionalna i izvaninstitucionalna kazališta na iznalaženje načina približavanja publici, ali i nužan opstanak…


Jedna od predstava koja je najsnažnije odjeknula pokazavši moć kazališta da neposredno reagira na trenutak jest »Krizni stožer« Mirana Kurspahića i Rone Žulj. Dva para različitih imovinskih statusa u jednom bezličnom stanu u Španskom pokazuju koliko smo krhki te koliko je malo potrebno da iz prividne normalnosti odskližemo u paranoje svakodnevice. Potpuno pucanje pospješeno izvanjskim okolnostima korone, potresa i apsurdnog zmaja pokazuju koliko strahova nosimo u sebi, ali i kolika je snaga kazališne suigre da se paranojama svakodnevice ipak slobodno nasmijemo u brk.


Dobro kazalište


Kako navodi u svojoj kritici Olga Vujović: »Janković izgovara ono što bismo svi trebali javno i izravno reći, Jakir je istovremeno nježan i okrutan, a Jirsak i Barath Bastaić su upravo neodoljivo prolazile preobrazbu iz uljudnih u ogorčene osobe.«


Dobra umjetnost i dobro kazalište dolaze od umjetnika koji imaju dovoljno snage i samopouzdanja uprijeti prstom u nelogičnosti ovih izazovnih vremena, prije svega radeći zajedno, u suautorstvu. Za to ne treba posebna i velebna mašinerija, nego zdrava doza instinkta, fleksibilnosti i posvećenosti kako bi se iz kaosa izrodila upravo ovakva iznimna predstava naoko malih gesta i istinskog bunta snažno protkana nezaobilaznim crnim humorom«, navodi se u obrazloženju.