Kalvarija pod zvijezdama

Na ljetnom festivalu smijeha RI Teatra premijerno izvedena predstava “Ljubav je na Vrelu”

Kim Cuculić

Naslov najnovije komedije Ri Teatra namjerno podsjeća na popularnu reality emisiju



RIJEKA – U sklopu 5. ljetnog festivala smijeha Ri Teatra pod nazivom »Kalvarija pod zvijezdama« na terasi Kulturnog centra Kalvarija premijerno je izvedna predstava »Ljubav je na Vrelu«. Prigodno ovom festivalu i godišnjem dobu, Ri Teatar napravio je još jednu ljetnu komediju koja je na Kalvariju privukla brojnu publiku željnu smijeha. Autor teksta je tajanstveni Donato Jurković, a redatelj Bojan Lakoš. Naslov najnovije komedije Ri Teatra, naravno, namjerno podsjeća na popularnu reality televizijsku emisiju »Ljubav je na selu«.


Otok Vrelo


Radnja predstave smještena je na mali otok Vrelo, koji ima svega pedesetak stanovnika i na kojemu žive samo žene. Doduše, rađaju se i muškarci, koji ili se brzo odsele ili nakon napunjene 31. godine misteriozno umiru. Ta čudna kletva nikada nije razjašnjena, ali strah se kod muškaraca duboko usadio već generacijama. Vrelo živi svojim uobičajenim otočnim životom, od uzgoja voća i povrća te iznajmljivanja apartmana turistima. Glavna junakinja ove priče je teta Manda, koju je utjelovila Jasna Jeličić. Manda je već dvostruka udovica, jer su njezina dva muža misteriozno preminula u 31. godini. Ona sada živi s nećakinjom Violetom, koju tumači Korina Lukanović. Dok je tijekom ljetnih mjeseci živahno zbog iznajmljivanja apartmana, na otoku je u zimskom periodu prilično monotono. Osim toga, nećakinja planira odlazak s otoka. I tu kreće zaplet ove komedije – Violeta dolazi na ideju da tetu prijavi u emisiju »Ljubav je na selu« kako bi si ova našla partnera i tako ne bi ostala sama. Manda i ne sluti o čemu je riječ, misleći da sudjeluje u »Večeri za 5«.


Neobični kandidati


No, na otok uskoro stižu kandidati za »Ljubav je na selu«. Među mnoštvom čudnih i osebujnih kandidata u najuži krug ušla su dvojica – Giuseppe Goldoni zvani Pino (Duje Katalinić, nadamo se da ćemo u alternaciji vidjeti i najavljenog Lucia Slamu), koji se predstavlja kao Talijan i veliki zavodnik, te pjesnik Ozren (Luka Šegota) koji voli recitirati stihove iz »Smrti Smail-age Čengića« i posebno Cesarićevu pjesmu »Slap« što kod njega izaziva neobične (tjelesne) reakcije. Kako bi osvojili srce i ruku tete Mande, kandidati dobivaju niz zadataka – od lova na priljepke do mužnje magarice, što će se pretvoriti u niz komičnih situacija. Tijekom predstave razotkrit će se i različiti karakteri ovih muškaraca – Luka Šegota igra zanesenog, sanjarski raspoloženog pjesnika, dok Duje Katalinić temperamentno glumi Pina koji zapravo i nije Talijan… U jednom trenutku oni će doznati da je za muškarce na ovom otoku kobna 31. godina, a hoće li je oni preživjeti – nećemo otkrivati. Kao ni završetak predstave i realityja, koji donosi neočekivani rasplet, a spomenut ćemo da u ovoj otočnoj priči specifičnu ulogu ima i luda Mare. Posebnost je ove predstave što je publika slanjem poruka putem mobilnih telefona mogla odlučiti koji od dvojice kandidata postaje pobjednik i osvaja tetu Mandu. Premijerna publika odlučila je da će to biti pjesnik Ozren.




 


 


P