Kazalište Ulysses

Na Festivalu RUTA na Brijunima sutra horor komedija “Bez portfelja”

Kim Cuculić



BRIJUNI – Ovogodišnja RUTA, festival najboljih kazališnih predstava iz regije, koji se održava u sklopu 23. sezone Kazališta Ulysses na Brijunima, obiluje izvanrednim predstavama koje su odigrane na Brijunima, u Ljubljani, Beogradu, Podgorici, Sarajevu i Skoplju. Nakon gostovanja Beogradskog dramskog pozorišta s predstavom »(Pre)Faust« u srijedu 23. kolovoza, u ljetnom kinu na Velikom Brijunu bit će izvedena predstava Stevana Koprivice »Bez portfelja« Gradskog pozorišta Podgorica. »Bez portfelja« je bolna komedija u kojoj se tretiraju ljudi koji su iznad ili ispod jedne linije u životu društva. Samo inicijalno naslonjena na Nušićevu »Ministarku«, kroz prizmu iznenadnog dobivanja vlasti, osobnih ambicija i potreba, predstava vrlo jasno progovara o svima nama, sada i ovdje, o tome kakvi smo i kakvi ne bismo trebali postati.


»Imao sam namjeru napisati još jednu komediju. Ispočetka, postojala je namjera da se oslonim na Branislava Nušića, kao što se on oslanjao na Gogolja. Da napravimo ogled – što bi bilo s njegovom ministarkom u našem vremenu, u našim prostorima.


Stvarnost vremena u kojem živimo, ova neviđena kolekcija oksimorona, uvjerila me je, dodajmo tu i argumentacije redatelja Branislava Mićunovića, da je izlišno i deplasirano praviti transmisiju Nušića u naše okolnosti. Sveli bi se na, tko zna koju po redu, reciklažu. Inicijalni motiv postoji, sve ostalo je proizvod osobnog viđenja aktualnog herbarija, u kojem su prešane halucinantne biljke, čije derivate sami sebi svakodnevno ubrizgavamo. Tužnu komediju »Bez portfelja« pretvorilo se u horor komediju, čiji junaci nisu čudovišta i zombiji nego neki »slični nama«, kako bi rekao Aristotel. Ili je ovdje ipak riječ o čudovištima«, kaže autor Stevan Koprivica.




Redatelj predstave je Branislav Mićunović, a nastupaju Dubravka Drakić, Dušan Kovačević, Simo Trebješanin, Ivana Mrvaljević.