Od 19. do 30. kolovoza

Sve je spremno za festival Ruta. Na brijunskom programu sedam je kazališnih bisera

Vanesa Begić

Festival počinje u subotu, 19. kolovoza predstavom »Tramvaj zvan čežnja«, prošlogodišnjom uspješnicom Kazališta Ulysses. Koprodukcija je to Kazališta Ulysses, Beogradskog dramskog pozorišta i BELEF festivala u režiji Lenke Udovički



PULA – I ove će se godine u organizaciji Kazališta Ulysses održati kazališni festival Ruta, koji donosi izvrsne predstave kazališta iz raznih krajeva bivše države na Velikom i Malom Brijunu. Festival počinje u subotu, 19. kolovoza, predstavom »Tramvaj zvan čežnja«, prošlogodišnjom uspješnicom Kazališta Ulysses. Koprodukcija je to Kazališta Ulysses, Beogradskog dramskog pozorišta i BELEF festivala u režiji Lenke Udovički.


»Eskulap« i »(Pra)Faust«


»’Tramvaj zvan čežnja’ dramsko je djelo koje je literarna faktografija svrstala među klasike gotovo u trenutku njegova nastanka, učinivši tako vjerojatno njegovu tadašnju aktualnost svevremenom i otvorenom prepoznavanju i danas i ovdje«, ističe se u najavi.


Slijedi, 20. kolovoza u 20 sati na Velikom Brijunu predstava »Eskulap – anatomska eks mašina«, živa izvedba radiodrame Mile Manojlović. Satirični je to ep, napisan u travnju 2020. godine, za vrijeme policijskog sata u Srbiji… »Ima uporište u realnim događajima vezanim za pandemiju i srpsku političku scenu, odnosno krizni štab, ali je i fantazmagorični prikaz sveopće situacije na ovim prostorima«, navedeno je u najavi.




Na Malom Brijunu 21. kolovoza, s polaskom broda iz Fažane u 19.30 sati, održat će se predstava »(Pra)Faust«. O važnosti ovoga teksta nije potrebno posebno govoriti, kako kaže redatelj ove predstave Boris Liješević: »… jer Faust je dio životnog puta, kada sve što smo gradili, čemu smo život posvetili izgleda promašeno i bez smisla, spremni da sve bacimo u vodu radi samo jednog trenutka utjehe«. U glavnim ulogama su poznati glumci Ozren Grabarić i Svetozar Cvetković.


»Bez portfelja« i »Bog maskra«


Potom, 23. kolovoza na Velikom Brijunu gostuje Gradsko pozorište Podgorica predstavom Stevana Koprivice »Bez portfelja«. Idejni koncept i režiju potpisuje Branislav Mićunović, a glume: Dubravka Drakić, Dušan Kovačević, Simo Trebješanin, Ivana Mrvaljević, Jelena Nenezić Rakočević, Miloš Pejović, Omar Bajramspahić, Ivona Čović Jaćimović i Vahidin Prelić.


»’Bez portfelja’ je bolna komedija u kojoj se tretiraju ljudi koji su iznad ili ispod jedne linije u životu društva. Samo inicijalno naslonjena na Nušićevu ‘Ministarku’, kroz prizmu iznenadnog dobivanja vlasti, osobnih ambicija i potreba, predstava vrlo jasno progovara o svima nama, sada i ovdje, o tome kakvi smo i kakvi ne bismo trebali postati«, navedeno je u najavi.


MGL Ljubljana donosi 25. kolovoza na Malom Brijunu predstavu Y. Reze »Bog masakra«. Dva jedanaestogodišnjaka su se potukla na dječjem igralištu. Budući da je jedan od njih dvojice ostao bez dva zuba zbog udarca štapom, njihovi roditelji dogovaraju susret, kako bi popričali o nesretnom incidentu.


»Mirna Bosna« i »Moj muž«


Na Velikom Brijunu 28. kolovoza na programu je predstava »Mirna Bosna«, koja prikazuje odmetanje dvije male bosanskohercegovačke porodice u smjeru kriminalne organizacije… Riječ je o izvedbi Kamernog teatra 55 iz Sarajeva. Posljednja predstava iz ciklusa odigrat će se na Malom Brijunu, 30. kolovoza. Riječ je o djelu Rumene Bužarovske »Moj muž« – kolaž pripovjedaka Rumene Bužarovske i autorskih monologa.


Predstave na Velikom Brijunu počinju s polaskom broda iz Fažane u 20 sati, a na Malom Brijunu polaskom broda iz Fažane u 19.30 sati.