HNK Ivana pl.. Zajca

“Jednostavno najbolje”. U Zajcu večeras kreće ciklus popularnih novogodišnjih gala koncerata

Kim Cuculić

Foto Dražen Šokčević

Foto Dražen Šokčević

Pod dirigentskim vodstvom Valentina Egela koncerti su na programu 27., 28., 29. i 30. prosinca



RIJEKA – »Jednostavno najbolje« naslov je ovogodišnjih iznimno popularnih novogodišnjih gala koncerata riječkog HNK Ivana pl. Zajca za koje se uvijek traži ulaznica više. U izvedbi Riječkog simfonijskog orkestra, a pod dirigentskim vodstvom njihova šefa-dirigenta, maestra Valentina Egela, novogodišnji gala koncerti na programu su 27., 28., 29. i 30. prosinca s početkom u 20 sati. U programu će sudjelovati solistice i solisti Opere Anamarija Knego, Kristina Kolar, Ivana Srbljan, Michaela Selinger, Vanja Zelčić, Gabrijela Deglin, Bože Jurić Pešić, Marko Fortunato, Robert Kolar, Ivan Šimatović i Slavko Sekulić, a uz njih i Riječki operni zbor.


I ove će godine, kao i uvijek, koncerti imati atraktivan program, program za veselo glazbeno opraštanje od stare i optimistično očekivanje nove godine. Započet će popularnom uvertirom »Laka konjica« kralja bečke operete Franza von Suppea. Uslijedit će neodoljivo djelo Camillea Saint-Saënsa »Uvod i rondo capriccioso za violinu i orkestar« uz solo violončelista Antona Kyrylova. A potom su na programu djela Ivana pl. Zajca, dijelovi njegovih opera »Amelia« i »Nikola Šubić Zrinjski«. Na programu je i Petar Iljič Čajkovski te uvertira i »Veliki ples« iz njegova »Orašara«. Deveta simfonija, poznatija pod naslovom »Iz Novoga svijeta« češkoga romantičara Antonina Dvoraka uvijek se rado sluša, a ovom će prigodom Riječki simfonijski orkestar izvesti njezin 4. stavak Allegro con fuoco. Drugi dio koncerta otvorit će također češki skladatelj Bedrich Smetana i njegova simfonijska pjesma »Vltava«. Potom je na programu »Vatra radosti« iz prvoga čina Verdijeve opere »Otello«.


A kako novogodišnji koncerti ne bi bili ono što jesu da na programu nema Straussovih djela, ove godine su to uvertira i finale 2. čina komične opere »Šišmiš« te polka »Laka krv«. Osim najavljenog programa, publiku očekuje i posebno iznenađenje, i to svake večeri drukčije. Uz večernje novogodišnje koncerte, na programu je i Dječji novogodišnji gala koncert, koncert za cijelu obitelj, na Silvestrovo, 31. prosinca u 12 sati koji je, osim terminom izvedbe, i svojim trajanjem prilagođen djeci.




Osim glazbenog doživljaja u posebnom blagdanskom ozračju, riječki novogodišnji koncerti odavno su postali i društvenim događajima na kraju godine koji se ne propuštaju. Tako su ulaznice i za ovogodišnje koncerte vrlo brzo rasprodane, a još nekoliko ulaznica može se pronaći za podnevni silvestrovski Dječji novogodišnji koncert, kaže se u najavi HNK-a Ivana pl. Zajca.