Hrvatsko društvo kazališnih kritičara

“Hergešića” za najbolju predstavu u prošloj sezoni dobila predstava “Gard” Teatra &TD

Davor Mandić

Foto Luka Dubroja

Foto Luka Dubroja



ZAGREB – Povjerenstvo Nagrade »Ivo Hergešić« Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa, u sastavu Mila Bulimbašić Botteri, Igor Tretinjak i Leon Žganec-Brajša, odlučilo je većinom glasova dodijeliti nagradu za najbolje kazališno ostvarenje u sezoni 2022./2023. autorskom timu predstave »Gard« Teatra &TD iz Zagreba, kaže se u objavi nagrade.


– Gard je stav, pozicija, u boksačkoj praksi poznat i neminovan potez iz kojeg sve proizlazi, bez kojeg se borba ne započinje. Gard se ne smije izgubiti, bez njega boksač pada i ne može nastaviti borbu. Odnosi su jasni. Tko izgubi gard, gubi »rat«. Redatelj Dražen Krešić i dramaturg Filip Rutić pošli su od te premise i započeli kretanje prema paradigmi u kojoj se jasnoća gubi, a borbe ostaju bez jasnog pobjednika i poraženog.


U dramskoj radnji koja se kreće oko polaznog motiva filma o Nikoli (u ulozi Nikola Nedić), bivšem boksačkom prvaku kojeg glumi Bernard, profesionalni glumac (u interpretaciji Bernarda Tomića), odvija se vješto žongliranje i kolažiranje nekoliko paralelnih fikcijskih i medijskih svjetova – kaže se u objavi, uz napomenu da je »Gard« predstava koja na vješt i osobit način kombinira i prepleće filmski i kazališni medij, uzdižući njihov odnos do pozicije nadanimatora što se poigrava vlastitim elementima, likovima i njihovim sudbinama.




– Ova promišljena intermedijska igra na sceni djeluje elegantno, pročišćeno i nenametljivo te čini ključ iznimno privlačnog i zavodljivog izvedbenog ruha naizgled jednostavne predstave, no koja se pred gledateljem rastvara poput cvijeta u brojne slojeve, nudeći ih na zajedničku igru i dopisivanje. Sukladno tome, povjerenstvo je odlučilo ovogodišnju Nagradu »Ivo Hergešić« dodijeliti njezinu autorskome timu – kaže se u zaključku objave o nagradi.


Dodjela nagrade održat će se u utorak 19. rujna, u zagrebačkom Botaničaru u 14 sati.