Drama HNK Split

Goldonijeva “Krčmarica” u svijetu kapitalizma. Večeras premijera na Splitskom ljetu

Kim Cuculić

Foto Matko Biljak

Foto Matko Biljak



SPLIT – Dramu »Gazdarica« Carla Goldonija i Petera Turrinija premijerno će izvesti Drama Hrvatskog narodnog kazališta Split na otvorenoj pozornici Dvorišta HNK-a Split (pored stare splitske Plinare) večeras s početkom u 21 sat. Predstavu režira Samo M. Strelec, u naslovnoj ulozi krčmarice Mirandoline je Petra Kovačić Botić, a ostale uloge tumače Pere Eranović, Duje Grubišić, Donat Zeko, Mijo Jurišić, Nikša Arčanin i Tajana Jovanović. Predstava se igra u prijevodu Nikice Petraka. Carlo Goldoni, reformator talijanske commedije dell’ arte, u 18. stoljeću napisao je komediju o mladoj krčmarici Mirandolini koja vješto balansira između brojnih udvarača koji je obilaze. Suvremeni austrijski dramatičar Peter Turrini (1944.) Goldonijevoj »Krčmarici« pristupio je iz današnjeg vremena i raskošni mediteranski izričaj ogolio, sveo ga na svijet suvremenog kapitalizma. »Moj komad prikazuje vezu između ljubavi i ekonomije«, zapisao je Turrini.


»Turrinijeva ‘Gazdarica’ je modernija, kod njega su stvari jednostavne – sve je sex & drugs & rock & roll. Goldonijevu ideju o ljubavi koja sve pobjeđuje zamijenio je tezom da vulgarni kapitalizam sve proždire«, kaže renomirani redatelj Samo M. Strelec. »Predstava nas navodi da razmišljamo o turizmu koji za sobom povlači pohlepu za novcem. O pohlepi koja za sobom povlači podvaljivanje jeftine hrane, pića i seksa pod tobožnju autentičnost, o položaju žene u takvom društvu, koje je promatra isključivo kroz njezinu ženskost ili ženstvenost«, kaže Petra Kovačić Botić koja tumači ulogu gazdarice/krčmarice Mirandoline. Radnja Turrinijeve »Gazdarice« događa se na gradilištu, na baušteli pa je i najavna medijska konferencija upriličena u radionicama splitskog kazališta, pokraj pozornice na kojoj će se igrati predstava.


Autorski tim predstave, pored redatelja i scenografa Streleca, čine kostimografkinja Sanja Jureško, asistentica scenografa Tina Vukasović Đaković, oblikovatelji svjetla i tona Srđan Barbarić i Tomislav Marković.