68. izdanje festivala

Završilo još jedno Splitsko ljeto. Dobitnici Judite su Petra Kovačić Botić i Max Jota

Hina

Photo: Milan Sabic/PIXSELL

Photo: Milan Sabic/PIXSELL

​Judita za dramski program pripala je glumici Petri Kovačić Botić za naslovnu ulogu u predstavi LizistRATa



Izvedbom baletne predstave “Veliki Gatsby” i dodjelom festivalskih nagrada Judita za najveća umjetnička postignuća u dramskom i glazbenom festivalskom programu u nedjelju navečer je na Sustipanu zatvoreno 68. Splitsko ljeto.


​Judita za dramski program pripala je glumici Petri Kovačić Botić za naslovnu ulogu u predstavi LizistRATa, a Juditu najznačajnije umjetničko postignuće u glazbenom dijelu programa je dobio tenor Max Jota za ulogu Adorna u operi Simon Boccanegra.


Dobitnici Judite: Petra Kovačić Botić i Max Jota


Ocjenjivački sud je u obrazloženju nagrada naveo kako se Max Jota, tumačeći ulogu Gabrielea Adorna, iskazao kao tenor lijepog oblikovanog glasa u svim registrima, doživljene interpretacije i izražajne dikcije.




Na dojmljiv i jedinstven način je iznio ulogu mladog, zaljubljenog i zaluđenog mladića, rastrganog raznim emocijama prema Simonovoj kćeri Ameliji te prema Simonu. Od početne uloge buntovnog mladića pretvorio se u muževnog i odgovornog čovjeka, a gradacija njegova lika pokazala je iznimnu ljepotu, snagu i agilnost dramsko lirskog glasa, drži ocjenjivački sud.


“Petra Kovačić Botić je bila osovina predstave, ansambl joj je dao perspektivu. U kolažu autorske kvadrifore iz koje su dramaturginja Željka Udovičić Pleština i redatelj Paolo Magelli dali inicijalni input i uokvirenu glazuru, ona je iz skice autorskih predložaka vrsnom glumačkom gestom gotovo kiparskom portretnošću izmodelirala skulpturu lika što joj je bio povjeren i zadan na obradu i izradu”, obrazložio je ocjenjivački sud nagradu za Kovačić Botić.


Max Jota večeras nije bio na dodjeli nagrada, no prethodno je izjavio da bez tima splitskog HNK, njegovih kolega i svih uključenih u produkciju, nagrada ne bi bila moguća. Zahvalio je maestru Ivi Lipanoviću koji je, kako je rekao, vjerovao u njegovu spremnost da se suoči s ulogom i koji mu stalno postavlja izazove otkrivanja novih uloga.


Dobitnica Judite za dramski program glumica Dramskog ansambla Petra Kovačić Botić je kazala da je velika stvar dobiti priliku igrati lice poput Lizistrate, a još je veća stvar surađivati s redateljem kao što je Paolo Magelli. ​​Imala je sreću, kaže, iskusiti to dvoje istovremeno.


Na Splitskom ljetu u 47 izvedbi uživali i brojni turisti


​Ravnatelj 68. Splitskog ljeta Srećko Šestan zahvalio je svim umjetnicima koji su nastupali ove godine, kao i svim djelatnicima jer u, kako je rekao, u kontinuitetu odraditi sezonu, Marulićeve dane i Splitsko ljeto što, kako smatra, ne može niti jedan teatar ni ansambl u Hrvatskoj.


Festival je zatvorio župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban koji je rekao da je Splitsko ljeto bilo impozantno što su prepoznali i posjetitelji od kojih je njih 60 posto bilo stranih turista. Festivalsku zastavu Splitskog ljeta spustiti su: Đina Vučković, članica Zbora i Mislav Peović.


Tijekom više od mjesec dana 68. Splitskog ljeta brojna publika mogla je uživati u ukupno 47 izvedbi: opera, drama plesnih predstava, koncerata, dvije likovne izložbe, predstavljanja knjiga i glumačku radionicu.


Premijerno su izvedene: opera Giuseppea Verdija “Simon Boccanegra” na Peristilu, dramska predstava LizistRATa po motivima Aristofana, Homera, Predraga Lucića i Mate Matišića, balet “Veliki Gatsby” te multimedijalni glazbeno-scenski performans The Stranger Within.


Predstave su se odvijale na ukupno 15 otvorenih i ambijentalnih pozornica, uglavnom u Splitu, ali i Vrlici, u Postirama, u Tučepima, Gatima te u Šibeniku. Na programima održanim u Splitu postotak popunjenosti gledališta je bio 82 posto.


Festival je održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Generalni sponzor Festivala je OTP banka, a generalni medijski pokrovitelj dnevni list Slobodna Dalmacija.