Suvremene kazališne prakse

Glasnim šaptom do glasa: Rijeka ima novi festival – TranziT

Davor Mandić



TranziT – europski festival suvremenih kazališnih praksi – koji promovira europske i domaće nezavisne izvedbene umjetnike i mala izvaninstitucionalna kazališta, festivalska je prinova u Rijeci. Kako kažu organizatori, Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA, festival programski donosi radove koji su u sinkronicitetu sa suvremenom publikom te društvenim i tehnološkim kontekstom.


Festival TranziT odvija se u sklopu programa Kuhinja različitosti Europske prijestolnice kulture, a započet će radionicom vrištanja i javnom prezentacijom »Glasan šapat«, koju će realizirati austrijski umjetnici Christina Lederhaas (voditeljica) i Johannes Lederhaas (umjetnički suradnik) iz Graza.


Radionica »Glasan šapat« održavat će se 21. i 22. kolovoza 2020. u Filodrammatici u Rijeci i trajat će od 16 do 21 sat, s pauzom od sat vremena.




– Program uključuje i javnu prezentaciju na Jadranskom trgu u Rijeci, 22. kolovoza u 19 sati, gdje će polaznici radionice vođeni Christinom Lederhaas javnosti prezentirati rezultate istraživanja neuobičajenih glasova, od onih vrlo tihih do vrlo glasnih, koji prolaze pored uobičajenih i preskaču kroz nekoliko konkretnih i apstraktnih zvučnih skulptura u javnom prostoru. Prijave na radionicu otvorene su na www.krila.org – kažu organizatori, uz napomenu da je broj polaznika radionice ograničen, a kotizacija iznosi 150 kuna.