Predavanje u HNK

Filozofski teatar: Robert Pfaller u Zagrebu o “Jeziku odraslih”. Samo za 18+

Kim Cuculić

Robert Pfaller

Robert PfallerZAGREB Novi gost Filozofskog teatra u HNK-u Zagreb je istaknuti austrijski filozof Robert Pfaller, koji će 10. veljače održati predavanje »Jezik odraslih (+18)«.


Ovaj filozof i teoretičar psihoanalize, koji se među ostalim proslavio terminom interpasivnosti, predaje filozofiju i kulturološke studije na Umjetničkom fakultetu u Linzu.


Objavio je desetak knjiga, među kojima se ističu »Interpasivnost«, »Iluzije drugih«, »Za što se isplati živjeti«, »Drugi svjetovi« te »Jezik odraslih«. Kad je letio iz Amsterdama za SAD, austrijski je filozof htio gledati film »Ljubav« Michaela Hanekea, ali prije nego što je film počeo, na ekran je stiglo upozorenje da film sadrži jezik odraslih i da bi mogao povrijediti njegove osjećaje.
»Kakav je to svijet?«, pomislio je tada Robert Pfaller, u kojem se čak i odrasle upozorava na jezik odraslih?


Pfaller je gorljivi kritičar političke korektnosti, smatrajući da novi puritanizam, koji se očituje od seksa pa do zabrane pušenja, ne samo da ukida moć kritičkog mišljenja već ujedno ograničava i slobode ponašanja. Filozofski teatar uređuje i vodi Srećko Horvat.