HNKK Zagreb

Baletni diptih Waynea McGregora i Massimiliana Volpinija stiže premijerno pred zagrebačku publiku

Kim Cuculić

Foto Mara Bratoš

Foto Mara Bratoš



ZAGREB – Baletni diptih dvojice umjetnika, Waynea McGregora i Massimiliana Volpinija premijerno će se predstaviti publici 15. ožujka u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu predstavom »Dyad 1929/Light through the fingers« sjedinivši dvojicu koreografa koji njeguju različite umjetničke izričaje. Wayne McGregor, jedan od najvažnijih koreografa današnjice, potpisuje koncept, režiju i koreografiju predstave »Dyad 1929« koja se inspiracijom oslanja na slavnu baletnu trupu Ballets Russes, njihovu inovativnost te doprinos umjetnosti u širem kontekstu. Massimiliano Volpini, talijanski koreograf i ravnatelj Baleta HNK-a u Zagrebu, u svom će autorskom djelu pod naslovom »Light through the fingers« prezentirati baletno putovanje u žensku psihu koristeći se apstraktnim, ali istovremeno i emotivnim jezikom u nenarativnoj koreografiji.


Inspiraciju je pronašao u pjesmi indijskog pjesnika Tagorea: »Ako ne budeš govorila, ispunit ću srce tvojom šutnjom i podnijet ću to.«


Ovaj balet zajedno s koreografom Volpinijem oblikuje i makedonski skladatelj Marjan Nećak.




»Želio sam koristiti apstraktan, ali u isto vrijeme emotivan jezik, u kojem su plesni koraci povezani s dušom plesača te je svaka gesta precizan znak iskonskog rječnika. Ostajući pri nenarativnoj koreografiji, namjera mi je bila zadržati empatičnu vezu s publikom, kako bismo mogli pratiti i osjetiti emocionalno i duhovno putovanje jedne žene i njezine ljubavi, prema konačno slobodnom i svjesnom stanju duha«, rekao je Volpini.


Baletnu predstavu »Dyad 1929« Waynea McGregora izvorno je naručio Australski balet, a premijera je održana u Državnom kazalištu Victorian Arts Centre u Melbourneu 21. kolovoza 2009. godine.