Nastavak programa

Arije i dueti iz poznatih operetnih naslova: Ove subote u Zajcu na redu “Operetni evergreeni”

Kim Cuculić

Kao solisti nastupit će Kristina Kolar, Vanja Zelčić, Marko Fortunato i Robert Kolar te maestro Igor Vlajnić na klaviru. Bit će to večer u znaku operete



Program »Velika revija malih formata« nastavit će se u HNK-u Ivana pl. Zajca Operetnim evergreenima, koji su na rasporedu u subotu, 23. svibnja, s početkom u 19.30 sati. Na programu su arije i dueti iz poznatih opereta stranih i domaćih skladatelja, a nastupit će solisti Kristina Kolar, Vanja Zelčić, Marko Fortunato i Robert Kolar te maestro Igor Vlajnić na klaviru.


Omiljeni žanr


Bit će to večer u znaku operete, koja je riječkoj publici jedan od omiljenih žanrova. Na programu su arija i duet iz »Seviljskog brijača« Gioachina Rossinija, zatim arija iz operete »Bajadera« Emmericha Kalmana, arije iz »Šišmiša« Johanna Straussa mlađeg, arija iz operete »Zemlja smiješka« Franza Lehara te duet iz Leharove »Vesele udovice«.


Publika će čuti i ariju iz »Grofice Marice« Emmericha Kalmana te ariju iz Kalmanove »Kneginje čardaša«. Na programu je i duet Eme i Marka iz operete »Momci na brod« Ivana pl. Zajca, a bit će izvedeni i duet i arija iz »Spli’skog akvarela« Ive Tijardovića. Bit će izvedena i arija iz Tijardovićeve »Male Floramye«.




U razgovoru koji smo vodili s Igorom Vlajnićem vezanom uz operete, pitali smo ga kako on doživljava operetu i kakav mu je izazov pratiti svoje kolege na klaviru.


Zahtjevnost operete


– Čini mi se da je u pjevačkom, i »ozbiljnom« opernom svijetu, opereta često nepravedno zapostavljena, ali i promatrana kao »laki« žanr. Zahtjevnost operete često se opisuje kao izazov koji sadrži potrebu za pjevanjem, plesom i glumom. Iako svi priznaju takvu kompleksnost operete, i dalje kao glazbenici često operetu smatramo inferiornom u odnosu na operu. Međutim, svatko tko se okušao u izvedbi ovog žanra mogao je osjetiti sve poteškoće koje on sadrži. U pjevačkom smislu mogu reći da neke od najtežih arija ili ansambala potječu upravo iz operetne literature. U tom smislu i ovaj koncert donosi vrlo rijetko izvođen program jer će pjevači izvesti doista izuzetno zahtjevne glazbene brojeve, ali i pokazati svoje sposobnosti komunikacije i kontakta s publikom. S obzirom da sve pjevače vrlo dobro poznajem i da imamo višegodišnje zajedničko izvođačko iskustvo, smatram da su sve probe i zajedničko muziciranje doista bili ugodni što će publika zasigurno i prepoznati. Želim istaknuti i da sam ponosan što sam dio takvog izvođačkog tima koji pokazuje da imamo snage, iskustva, znanja i vještine da s domaćim umjetnicima ostvarimo lijepe rezultate – istaknuo je Vlajnić.