HNK Ivana pl. Zajca

ANTIDIVA Održan gala koncert Anamarije Knego, prijateljica i prijatelja

Kim Cuculić

Snimila Ana KRIŽANEC

Snimila Ana KRIŽANEC

Pod ravnanjem Marka Hribernika nastupile su solistice: sopranistica  Anamarija Knego te mezzosopranistice Dubravka Šeparović Mušović i Diana Haller, kao i solisti Petar Kovačić na violončelu i Antonio Haller na oboi



RIJEKA – U HNK-u Ivana pl. Zajca održan je »Antidiva« – gala koncert: Anamarija Knego, prijateljice i prijatelji«. Pod ravnanjem Marka Hribernika nastupile su solistice: sopranistica  Anamarija Knego te mezzosopranistice Dubravka Šeparović Mušović i Diana Haller, kao i solisti Petar Kovačić na violončelu i Antonio Haller na oboi. Koncertni majstor bio je Anton Kyrylov, a zborovođa Matteo Salvemini. Sudjelovali su Riječki simfonijski orkestar i Riječki operni zbor.



 




 


Za program svojeg gala koncerta Anamarija Knego odabrala je isključivo novi repertoar, onaj kojemu se namjerava posvetiti u svojim budućim sezonama.


»Ta smjelost i sklonost umjetničkom istraživanju prvo je što povezuje Anamariju Knego s dvjema opernim umjetnicama koje je pozvala da s njom dijele pozornicu ovog koncerta začudnog naslova: Dubravku Šeparović Mušović i Dianu Haller. One svakoj svojoj ulozi ne pristupaju kao pjevačkom i glumačkom zadatku, poslovnom interesu koji valja uklopiti u očekivanja dirigenata, redatelja, agenata i diktata opernog tržišta. One u svakoj svojoj ulozi i izvedbi traže priliku za interpretaciju koja poziva na rizik iskoraka, otkrića, otvaranja perspektive opernog pjevanja kao umjetnosti kreacije, a ne reprodukcije; permanentnog stvaranja, umjesto kalkuliranog pretvaranja. ‘Antidiva’ nije naslov kojim se osporavaju ideja i karakter operne dive, nego naslov kojim se ove operne umjetnice suprotstavljaju njihovoj komercijalizaciji i trivijalizaciji. Nasuprot praznome pojmu i ispraznim pojavama »diva«, Anamarija Knego, Dubravka Šeparović Mušović i Diana Haller predstavljaju uvijek svoju autentičnu osobnost, integritet i autoritet. Posvećene umjetnosti pjevanja i glume. Uporno odane opernom kazalištu«, stoji u najavi koncerta.

Foto galerija: Koncert "Antidiva" Anamarije Knego u Zajcu Foto: Ana Križanec



Na programu su bili arije i dueti iz »Norme« Vincenza Bellinija, »Aide« i »Don Carla« Giuseppea Verdija te »Jenufe« Leoša Janačeka, zatim Antonio Pasculli: Koncert prema motivima iz opere »La Favorita« Gaetana Donizettija i Richard Strauss: Romanca za violončelo i orkestar u F-duru, Trv. 118.


Na kraju su izvedena dva dodatka, a publika je uzvratila pljeskom i ovacijama.