Videoinstalacije

U MMSU se predstavlja slovenski dvojac Plateau Residue

Jakov Kršovnik

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti postavljene su dvije videoinstalacije slovenskog dvojca Plateau Residue - Aljaža Celarca i Eve Pavlič Seifert



U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti postavljene su dvije videoinstalacije slovenskog dvojca Plateau Residue – Aljaža Celarca i Eve Pavlič Seifert.


Prva, “Sub Persona”, usmjerena je na važnost i etiku gospodarenja šumama te naglašava zajedničku odgovornost ljudi u razvoju održivih tehnika gospodarenja.


Foto galerija: Plateau Residue i Devijantne žene u MMSU Rijeka Foto: Mateo Levak


Druga, “Terra Ignota”, bavi se osjetilnim iskustvom gubitka biološke raznolikosti te nastoji približiti objektivnost sporog izumiranja životinjskih vrsta, navodi se u opisima instalacija.


Suradnja




Ravnateljica MMSU-a Branka Benčić rekla nam je da su autori bili spriječeni doći na otvaranje izložbe zbog osobnih razloga, a da su njihove videoinstalacije postavili jer MMSU često surađuje s multimedijskim centrom Kibla iz Maribora.



– Ugostili smo Plateau Residue, a sljedeće će godine izložba Tonija Meštrovića prvo biti postavljena u MMSU-u, a zatim će ići u Kiblu u Maribor.


Pokušavamo organizirati sustavnu suradnju, rekla je Benčić. Instalacije se mogu pogledati u radno vrijeme muzeja, od utorka do petka 12 – 19 sati, te subotom i nedjeljom od 12 do 17 sati.


Devijantne žene


Zbog požara u zgradi na Delti, dio izložbe “Devijantne žene” premješten je u prizemlje riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti.



 


Ravnateljica MMSU-a Branka Benčić kaže kako je izložba bila u prostoru na Delti samo dan-dva prije požara te su kao ustanova odlučili pružiti podršku sceni.


– U želji da publici vratimo izložbu, dogovorili smo se s Udrugom Građanke svom gradu i festivalom Smoqua da muzej ugosti fragment izložbe, kazala je Benčić.