Izložba

Postpotresni i pandemijski postav zbirke Moderne galerije: Predstavljena “Slučajna čuvaonica”

Kim Cuculić

Foto Goran Vranić

Foto Goran Vranić



U Modernoj galeriji predstavljena je »Slučajna čuvaonica«, postpotresni i pandemijski postav zbirke Moderne galerije. Postav izložbe predstavio je ravnatelj Moderne galerije Branko Franceschi, koji je i autor koncepta. Kustosi su Lada Bošnjak Velagić, Tatijana Gareljić, Klaudio Štefančić, Ivana Rončević Elezović i Dajana Vlaisavljević. Izloženo je 800 umjetnina, a u čuvaonicama Moderne galerije još više od 10.000.


U labavom kronološkom redoslijedu predstavljene su sve umjetnine iz fundusa koje su se spletom potrebe smještaja umjetnina iz prethodnog postava muzejske zbirke za vrijeme trajanja izložbe »Ikonografija grada II«, te po evakuacijama iz potresom oštećenih čuvaonica muzeja i ureda državne i gradske uprave kojima su posuđene, zatekle u izložbenom prostoru muzeja.


– Postav kojem je kustos slučaj, a povod nužda, publici omogućuje komprimiran pregled kako dobro poznatih, tako i rijetko ili nikad izlaganih umjetnina koje se čuvaju u muzeju. Na razini prezentacije trenutni postav stoga dokida praksu izlaganja »najreprezentativnijih« djela muzejskog fundusa. Slučaj i elementarna nepogoda ne diskriminiraju, prema svemu se odnose jednako, ne poznajući i ne priznajući razlike, niti hijerarhiju vrijednosti.




Publici je na volju prepuštena konstrukcija osobne interpretacije razvoja umjetničke prakse i fenomena, kao i odgovora na šira pitanja egzistencije u svjetlu paralelnih nepogoda koje su pogodile Zagreb – osvrnuo se Franceschi.