Novi prostor

Oživjela kultna riječka galerija: Transformacija Kluba Jadran u Galeriju O. K.

Claudia Bošković

Aleš Suk, K Kolektiv i Damir Čargonja Čarli / V. KARUZA

Aleš Suk, K Kolektiv i Damir Čargonja Čarli / V. KARUZA

Transformaciju prostora prigodno je popratila i izložba fotografija Aleša Suka



RIJEKA – U prostoru Kluba Jadran održana je konferencija za novinare u povodu otvaranja Galerije O.K.


Jedan od omiljenih kafića s bogatom kulturno-umjetničkom ponudom transformirao se u galeriju koja je u Rijeci osnovana u sklopu ondašnjeg MMC-a, a koja je petnaest godina uspješno funkcionirala kao izlagački prostor nacionalne i regionalne alternativne umjetničke scene.


O otvaranju Galerije O.K. i izložbi »Preobražaj« nešto više rekli su Katerina Jovanović i Katarina Podobnik, odnosno K Kolektiv odgovoran za kustoski koncept izložbe, Aleš Suk, autor fotografija što svjedoče prostornoj transformaciji Kluba Jadran u Galeriju O.K., te Damir Čargonja Čarli.


Preobražaj prostora




Preobražaj kultnog Kluba Jadran došao je iz potrebe za osiguravanjem još jednog galerijskog prostora kojih u Rijeci definitivno nedostaje, a oživljavanje Galerije O.K. nametnulo se potpuno prirodno – naime, ovim nazivom želi se oživjeti njezina ključna uloga u razvijanju vizualne i performativne umjetničke scene udaljavanjem od ustaljenih institucionalnih praksi.


Njezinoj važnosti svjedoči i niz umjetnika koje je ugostila – od kojih se posebno ističu Sven Stilinović, Tomislav Gotovac, Zlatko Kopljar, David Maljković, Vladimir Dodig Trokut, Vlasta Delimar, Vlado Martek, Mijo Vesović, Jusuf Hadžifejzović, Ivan Kožarić, Goran Trbuljak, Krešo Kovačiček, Damir Stojnić, Siniša Majkus, Dalibor Martinis, Zlatko Kutnjak, Vanja Pagar, Jasna Šikanja, Celestina Vičević i Tajči Čekada.


Transformaciju prostora prigodno je popratila i izložba fotografija Aleša Suka, češkog filmskog redatelja s riječkom adresom. Naime, kao što ističe Katarina Podobnik iz K Kolektiva, prva izložba prezentira umjetnički ambijent kojim je predstavljen vremenski diskontinuitet rada Galerije O.K., koja je djelovala između 1998. i 2008. godine, a do 2013. godine u sklopu K.U.N.S.-a – Kluba umjetnika na Sušaku.


Prezentacija umjetničke scene


– Ovom izložbom zapravo smo dokumentirali čitav proces preobrazbe Kluba Jadran u novi prostor Galerije O.K., čiji je cilj, kao i prije, prezentirati hrvatsku suvremeno-umjetničku scenu – od grane hrvatske postmoderne razvijene kroz devedesete godine i početak 21. stoljeća, ali i nove mlade suvremeno-umjetničke scene kroz likovne, vizualne i performativne sadržaje, zaključila je Podobnik.


Kao što ističu govornici, nova vitalnost koja je udahnuta Galeriji O.K. mogla bi biti početak jedne plodonosne suradnje koja će obogatiti kulturni život Rijeke.


U izvedbenom kontekstu za to će se posebice pobrinuti K Kolektiv, čiji je fokus usmjeren promicanju, održavanju, medijaciji moderne i suvremene umjetnosti, ali i teorije umjetnosti te kulturnog stvaralaštva s posebnim naglaskom na povezivanje likovnih, vizualnih i performativnih sadržaja s globalnim i aktualnim događanjima sadašnjice – potvrđujući Galeriju O.K. kao prostor umjetničke slobode, autonomije, heterogenosti i bunta.