"Ornamentalni kontinuum"

Otvorena izložba Lea Pavlovića u Kortilu, evo što je pronašao u motivu svinje

Ervin Pavleković

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Do serije fotografija došlo je traženjem nečega seoskog s čime i nisu svi upoznati; u ovome slučaju sam to pronašao u motivu svinje, kaže Leo Pavlović



Kao i prethodnih godina, Galerija Kortil i ove je godine, šesti put, domaćin izložbene turneje iznimno vrijednog projekta »A4«, nacionalnog natječaja namijenjenog studentima diplomskih studija likovnih akademija i studentima povijesti umjetnosti, a ove godine donosi izložbu »Ornamentalni kontinuum/Svinje« Lea Pavlovića, koja ujedno i otvara ovu galerijsku godinu, te popratni tekst izložbe Ljubice Bilić.


Foto galerija: Izložba Lea Pavlovića u Kortilu Foto: Ana Križanec


Nakon uspješno ostvarenih pet A4 natječaja, kojima su studenti umjetničkih akademija dobili priliku da se predstave javnosti, ove se godine u sklopu projekta publici svojim radovima predstavlja Leo Pavlović, student diplomskog studija vizualne umjetnosti s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, uz mentora doc. art. Mirana Blažeka, a tekstom uz izložbu predstavlja se studentica Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu, uz mentora izv. prof. dr. sc. Dalibora Prančevića.


Četiri galerije


Serija izložbi, kaže voditeljica Galerije Kortil Ivana Lučić, započela je u studenom prošle godine u Splitu, u Galeriji umjetnina, nastavlja se sada u riječkoj Galeriji Kortil, zatim u zagrebačkoj Galeriji Šira, u koju izložba putuje u veljači, a zadnja je izložbena stanica osječka Galerija Waldinger.




Foto Ana Križanec


– Programom A4 studenti dobivaju mogućnost izlaganja u četiri domaće respektabilne galerije, u četiri hrvatska grada, te se uspješno povezuju i surađuju, dobivaju uvid u svoje zvanje, zanimanje, u način promišljanja o umjetnosti, kao i mogućnost da vide kako je to uopće organizirati izložbu.


Ovo je jedinstvena prilika da studenti prije nego što završe studij imaju i takvu jednu mogućnost. Cilj nam je da ovu izložbu, pogotovo ove godine, jer ćemo u duhu toga imati i program u sklopu Noći muzeja sljedećega tjedna, posjeti što više studenata, likovne akademije, no i povijesti umjetnosti, ističe Lučić te dodaje da će osim vodstva imati i popratan glazbeni program, a cijeli program orijentiran je na studentsku publiku.


Identitetska odrednica


Kako je kazao autor Leo Pavlović, do njegovih radova došlo je spajanjem hobija sa studiranjem, a u fokusu je tradicijski element.



– S obzirom na to da su mi folklor i etnologija hobi, razmišljao sam o tome što je to vizualnoumjetnički u samoj tradiciji. Taj vizualni segment nošnje kao neke identitetske odrednice ipak je nešto što je najbliže mojoj vizualnoj umjetnosti.


U samoj nošnji tražio sam odgovore, inspiraciju za stvaranje svih djela. Naravno, pokušao sam unijeti i nešto novo, svoje, ne kopirati, uzeti neki motiv iz tradicije i obraditi ga na svoj način. Bavim se ornamentom kao identitetskom odrednicom koju pokušavam utkati u grafike, slike, crteže i ostalo.


Do serije fotografija došlo je traženjem nečega seoskog s čime i nisu svi upoznati; u ovome slučaju sam to pronašao u motivu svinje kao životinje koja je obilježavala život seljaka u prošlosti.



Četiri su fotografije nastale fotografiranjem u obiteljskome svinjcu, u kojemu sam, iako ga se ondje ne očekuje, tražio chiaro scuro efekt, a svinju sam uzeo kao neku figuru koju fotografiram, pojašnjava Pavlović.


Kako piše Ljubica Bilić u popratnome tekstu izložbe, »radovi ‘Ornamentalni kontinuum’ i ‘Svinje’ umjetnika Lea Pavlovića povezuju vizualni aspekt kao neodvojiv vid umjetnosti s onim očitovanim u tradicijskoj baštini Slavonije.



Pavlović, rodom iz Novske u Slavoniji, inspirirao se izravnim dodirom s narodnim nošnjama, folklorom, plesom, glazbom i selom te ih utkao u okvire svoje poetike«.


Izložba je otvorena do 2. veljače, a može se pogledati u radno vrijeme galerije, od ponedjeljka do petka od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati, uz slobodan ulaz.