Madridski muzej

Opet se otvara i Prado, ali broj posjetitelja bit će ograničen

Hina

Reuters

Reuters

Posjetitelji će dobiti jedinstvenu priliku da promatraju izbliza »Las Meninas«, najslavniji među portretima koje je u 17. stoljeću naslikao Diego VelazquezNajveći muzej u španjolskoj prijestolnici, Prado u subotu otvara vrata za vrlo ograničen broj posjetitelja, gotovo tri mjeseca otkako je zatvoren zbog pandemije koronavirusa.


Posjetitelji će dobiti jedinstvenu priliku da promatraju izbliza »Las Meninas«, najslavniji među portretima koje je u 17. stoljeću naslikao Diego Velazquez, jer uobičajeno ta slika je izložena u dvorani koju najviše posjećuju grupe.


Mjesec dana prije nego što će se otvoriti Louvre u Parizu, Prado otvara svoja vrata zajedno s druga dva velika muzeja u španjolskoj prijestolnici, Muzej kraljice Sofije i Muzej Thyssen.
No ulazak će biti moguć za samo 1.800 posjetitelja na dan, što je daleko manje od 15.000 koliko je lani zabilježeno u danima s najviše dolazaka.


Grupni posjeti neće biti dopušteni, a stranci će moći u muzej tek nakon što Španjolska 1. srpnja otvori svoje granice.


S više od 27.000 žrtava koronavirusa Španjolska postupno izlazi iz izolacije, a bolest je uzela i život voditelja ekonomskih i financijskih poslova u Pradu.


Kustosi su odlučili otvoriti tek dio muzeja i izložiti u njima »najbolje od najboljeg«.


Tako će se posjetiteljima pružiti jedinstvena prigoda da uživaju u slici »Poklonstvo kraljeva« koju je naslikao nizozemski majstor Ieronymus Bosch krajem 15. stoljeća.


Također, prvi put će jedna pored druge biti izložene dvije slike Saturna koji jede svoju djecu, prva Rubensovo djelo iz 17., a druga španjoljskog slikara Goye iz 20. stoljeća.


Svi posjetitelji moraju ulaznice rezervirati 24 sata ranije, a pri ulasku bit će im izmjerena temperatura i morat će sve vrijeme nositi zaštitnu masku.


Muzej se financira djelomice od prodaje ulaznica, a 70 do 80 posto svih posjetitelja su strani turisti.


Zbog pandemije muzej Prado izgubio je oko sedam milijuna eura, navodi uprava.