NEPUŠTENI OD DRŽAVE

Prosvjednici iz madridskog muzeja Prado uhićeni: Prijetili samoubojstvom zbog masovnog trovanja uljanom repicom

Hina

Reuters

Reuters

Oboljeli prosvjednici su u taj najpoznatiji španjolski muzej ušli u utorak ujutro pa oko 11 sati stali ispred popularne Velázquezove slike "Las Meninas" poručivši kako će uživo prenositi svoje kolektivno samoubojstvo tabletama.MADRID – Policija je u utorak izvela iz madridskog muzeja Prado šest prosvjednika koji su ondje prijetili samoubojstvom ako vlada ne ispuni njihove zahtjeve prema žrtvama masovnog trovanja uljanom repicom od prije 40 godina.


Oboljeli prosvjednici su u taj najpoznatiji španjolski muzej ušli u utorak ujutro pa oko 11 sati stali ispred popularne Velázquezove slike “Las Meninas” poručivši kako će uživo prenositi svoje kolektivno samoubojstvo tabletama.


“Mi smo žrtve, otrovane prije 40 godina. Živimo kao i tada jer nas je država napustila. Tražimo bolju medicinsku njegu”, rekla je za Hinu prosvjednica Mercedes García, jedna od šest privedenih osoba i žrtva trovanja.
Prosvjednici su razvukli transparent na kojem je pisalo da su osuđeni živjeti kao i 1981. kada su otrovani. Poruku su objavili preko Twittera.


Policija u civilu je sat vremena kasnije izvela prosvjednike iz muzeja. “Bilo je tenzija, a nasilno smo izvedeni s lisicama na rukama”, rekla je García.


Dvoje prosvjednika bilo je zadržano u policijskoj postaji no oko 15.15 sati su pušteni na slobodu u pratnji odvjetnika.


Policija nije dala nikakve podatke o slučaju, a u muzeju se nisu javljali na telefonske pozive.


Ispred muzeja se pak okupilo još 20-ak prosvjednika, također preživjelih prilikom trovanja 1981. godine, a pristigli su iz okolice Madrida poput predgrađa Fuenlabrada i Móstoles te grada Salamance.


Tisuće Španjolaca razboljelo se od raznih plućnih bolesti koje su liječnici kasnije povezali s njihovom konzumacijom prerađenog ulja iz uljane repice. Tada je preminulo više od 3.000 osoba a 25.000 ih se razboljelo, izvijestila je radijska postaja Onda Cero. To najveće trovanje zabilježeno u novijoj povijesti Španjolske naštetilo je unutarnjim organima djece i odraslih te dovelo do fizičkih i psihičkih posljedica.


Platforma “Nastavimo živjeti”, čija je članica Mercedes García, objavila je u utorak priopćenje u kojem je navela kako je Museo del Prado bio odabran za prosvjed jer je to “najvažnija institucija kulture u Španjolskoj”, a da je “kultura mnogim žrtvama trovanja pomogla da se ne predaju”.


Prosvjednici su zatražili “hitan sastanak” do kraja listopada s premijerom Pedrom Sánchezom. Na sastanku žele vidjeti neovisnog ili međunarodnog posrednika putem kojeg žele prenijeti svoje zahtjeve španjolskoj vladi.


“Našim slučajem se bave tri ministarstva. Želimo da se to objedini i da se popravi liječenje žrtava. Tražimo bolju medicinsku skrb, a ne dodatno obeštećenje”, rekla je García dodavši da neki od invalida nemaju nikakva primanja.


U svibnju i lipnju 1981. godine su se madridske bolnice napunile pacijentima s iscrpljenošću, temperaturom, kašljanjem, glavoboljom, dišnim smetnjama i flekama po tijelu. Nekoliko dana nije se znalo o kakvoj je bolesti riječ, a onda im je ustanovljena pneumonija. No nakon što su pristigla otrovana djeca to je odbačeno.


Liječnici su tada ustanovili kako svi pacijenti dolaze iz siromašnijih predgrađa gdje je i pronađen uzrok bolesti: lažno ulje koje je prijevarom ušlo u komercijalnu upotrebu.


Prodaja biljke uljane repice bila je tada u Španjolskoj ograničena samo na upotrebu u industriji, bez korištenja u prehrani. No 1981. su stigle tisuće litara uvezenih iz susjedne Francuske u rafineriju u predgrađu Alcorcón. Pomiješali su ih s jestivim uljima i prodavali.


Bez etikete i bilo kakve sanitarne kontrole, to je ulje bilo distribuirano po tržnicama te se prodavalo od vrata do vrata po predgrađima Madrida, kao i u siromašnim gradskim četvrtima.


Država je od 1999. do 2014. plaćala odštetu žrtvama.