19. izdanje

Obišli smo riječku Noć Muzeja, evo što je sve u ponudi

Ervin Pavleković

Foto Ana Križanec, Marko Gracin

Foto Ana Križanec, Marko Gracin

Hvalevrijedna manifestacija večeras se održava s temom "Muzeji i nova publika"



S temom »Muzeji i nova publika«, i ove se godine, devetnaesti puta, u nas održala hvalevrijedna manifestacija Noć muzeja, a svojim su se brojnim aktivnostima u dinamičnu muzejsku noć uključili i riječki muzeji koji su nastojali privući postojeću publiku, posjetitelje koji i inače pohode muzeje, kao i onu novu publiku.


Foto galerija: Riječka Noć muzeja 2024. Foto: Ana Križanec, Marko Gracin


Brojnim su se i različitim aktivnostima, od predavanja, izložbi, radionica, tako riječki muzeji pokušali dodatno približiti svekolikoj javnosti, predstavljajući svoje djelatnosti u noći u kojoj su, barem jednom u godini, upravo oni, muzeji skupno – zvijezde večeri.





Od one veoma važne funkcije koja je u prvome planu, očuvanje kulturne baštine, a time i proučavanja prošlosti, muzeji su se u ovoj zanimljivoj noći podsjetili na svoju edukativnu ulogu, približavajući različite aspekte ljudskoga djelovanja svima, i onima najmlađima, u kojih definitivno takvo što, kao i u odraslih, potiče maštu i kreativnost.


Muzeji Art-kvarta


Dva muzeja Art-kvarta, Palača šećera i Muzej moderne i suvremene umjetnosti zaživjeli su tako u ovu svetu muzejsku večer, simbolično si pružajući susjedske ruke, ujedinjeni u misiji otvaranja javnosti, građanima.


U Palači šećera održane su dvije zanimljive radionice – jedna oslikavanja lica, kojom su svi mogli u ovo prigodno maškarano vrijeme ukrasiti svoje lice te druga radionica crtanja kojom su sudionici mogli barem nakratko dobiti uvid u proces nastanka likovnog djela, različitim tehnikama i motivima.



Susjedna mu crvena zgrada MMSU-a imala je priču o samome muzeju, namijenjenu školarcima, vodstvo aktualnom izložbom »Vidljive« i učeničku plesnu izvedbu inspiriranu tom izložbom, projekciju filma »Žena u ogledalu« Jagode Kaloper te radionicu o bojama u Dječjoj kući.


Vrlo je zanimljiv program ove godine imao i Prirodoslovni muzej Rijeka, a posjetitelji su uz vodstvo izložbom »Od oceana do zaljeva« prilagođenu gluhim i nagluhim osobama, sudjelovali i u edukativnim aktivnostima »Zaroni u davno more«, »Sirove strasti i muzejske zbirke«, »Drama oko spolnosti«, a priređen je i nastup domaće grupe Turisti.



U skladu sa svojom osnovnom djelatnošću, taj je muzej u noći muzeja popularizirao teme prirode i društva, jednoga velikog ekosustava čija smo i mi jedinka.


Programi i u galerijama


Vjerojatno najviše aktivnosti, za svakoga ponešto, imao je ove godine Pomorski i povijesni muzej Hrvatskoga primorja, pa se tako mogla pogledati nedavno otvorena izložba »One district, one product«, »O’ blog na blog«, predstavljanje muzejske web i mobilne aplikacije, digitalnog muzeja i njegove transformacije, a na programu su bile i edukativne radionice, stručno vodstvo stalnim postavima, predstavljanje Građanskog muzejskog vijeća, nastup zbora »Josip Kaplan«, Živi muzej, potraga za Frankopanima, izrađivanje naočala za najmlađe.



Također, programe su imali i Muzejska zbirka Kastavštine i Memorijalni centar »Lipa pamti«.


U prostoru riječkog Konzervatorskog odjela Galerije Garbas otvorena je izložba »Restauratorske realizacije«, svojevrsna međumuzejska i međugalerijska manifestacija kojoj je cilj stavljanje naglaska na ulogu muzeja te suradnju institucija i razvoj partnerstva pri realizaciji kulturnih programa.



Izložbom je okupljeno četrnaest projektnih zadataka, dvije prezentacije i jedan videozapis, a teme se kreću od arheološkog materijala, zidnih slika, mozaika, drvene skulpture (polikromije), do štafelajne slike i papira.


Foto Ana Križanec


Za ovu vrlo aktivnu i rado posjećenu manifestaciju svoje su programe pripremile i Galerija Kortil, koja je imala stručno vodstvo izložbom »Ornamentalni kontinuum/Svinje« te zabavu uz DJ-a, te Galerija »Juraj Klović« uz izložbu Egona Hreljanovića. U Relativnoj galeriji otvorena je izložba »Alka« o ženskoj boli autorice Dijane Lukić.



Zavičajni muzej Drenove osmislio je dva predavanja i dva predstavljanja, uz nastup mješovitog pjevačkog zbora Drenova.


Noć muzeja obilježena je i u JGL Muzeju farmacije te u muzeju Peek & Poke u kojem je svaki posjetitelj dobio jabuku u povodu 40 godina Apple Macintosh računala. Bogat program odvijao se i u Frankopanskom kaštelu Grobnik.