Life is Full of Meaning

FOTO Izložba Sare Salamon propituje okvire apsurdnog, poznatog, fikcijskog i divljeg u javnim prostorima

Ervin Pavleković

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Izložba okuplja radove koji su nastali u protekle dvije godine, a okosnicu čini serija "Arheološke iskopine", koja se u međuvremenu proširila, a njome je intervenirala u javnome prostoru



U okviru galerijskog programa udruge Drugo more otvorena je samostalna izložba “Life is Full of Meaning” Sare Salamon, umjetničko-istraživački “site-specific” projekt koji je u formatu mobilne javne instalacije u riječkim i zagrebačkim kvartovima propitivao okvire apsurdnog, ludičkog, nepoznatog, poznatog, fikcijskog i divljeg u javnim prostorima.


Foto Ana Križanec


Kako je pojasnila autorica Sara Salamon, izložba okuplja radove koji su nastali u protekle dvije godine, a okosnicu čini serija “Arheološke iskopine”, koja se u međuvremenu proširila, a njome je intervenirala u javnome prostoru.





– Imamo lažnu iskopinu, kubus, koji je svaki dan metar dalje, tako da prolaznici misle kako se nešto iskapa negdje, no drugi dan je kubus na posve drugome mjestu.



Tako sam u vrijeme lockdowna napravila kubus koji to isto radi, pomiče se, u galerijskome prostoru, a u određenome trenutku se pojavi na drugome mjestu; to je taj moj neki humor koji proizlazi iz mojih radova.



U kubusu može biti umjetničko djelo, on može skrivati nešto ispod poda – sve su to pitanja koja se nameću promatraču – ističe Salamon.



Osim toga izložba uključuje televiziju koja prikazuje dokumentaciju intervencije koju je autorica radila u Beču, kad je u arheološke iskopine stavljala bljeskalice fotoaparata, čime se dobiva osjećaj kao da je nešto propušteno, kao da se ondje nešto dogodilo.



Bljeskalice su tako postavljene i u galerijskome prostoru i okidaju svakih četrdeset i pet sekundi do jedne minute. Drugi ekran pak prikazuje epizodu iz TV serije “Treme” u kojoj autobus turista dolazi fotografirati ljude pogođene uraganom Katrina.



– Čitajući tekstove o tome kako u Velikoj Britaniji klimatske promjene utječu na arheološke iskopine i na turizam, odlučila sam da to svjedočenje i promatranje, možda katastrofe, to neko iskustvo iz druge ruke, kreira nekakav ambijent unutar galerije, kazala je Salamon te dodala da preporučuje razgledavanje izložbe u manjim skupinama, kako bi se moglo vidjeti sve što istovremeno funkcionira i mijenja se te kako bi posjetitelji mogli čuti sve zvukove.



Projekt “Arheološke iskopine” teži transformirati dio javnog prostora između stambenih zgrada u “arheološku iskopinu”, odnosno objekt s reflektorima i građevinskim materijalom sa skrivenim područjem iskapanja koji svakog dana putuje niz ulicu, jedan metar.



Projekt je inače inspiriran novinskim člankom iz britanskog The Guardiana ‘Millennia of human activity’: Heatwave reveals lost UK archaeological sites’, prema kojem engleski turizam i znanost cvjetaju pod utjecajem klimatskih promjena i globalnog zatopljenja.



Izožba je otvorena do 26. listopada i može se pogledati od ponedjeljka do subota od 16 do 20 sati, a ulaz je slobodan.