MIHA HORVAT

Izložba “Nazvala ih je poetički arhivi”: Muzejska instalacija kondenziranog vremena i prostora

Ervin Pavleković

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Riječ je o kolekciji različitih institucija, radova, intimnih predmeta, tuđih materijala i umjetničkih djela koja je od 2000. godine u stalnom procesu rasta. Ovo je prvi put da su ovi objekti izloženi izvan Slovenije i zajedno



RIJEKA – U Galeriji Filodrammatica otvorena je izložba »Nazvala ih je poetički arhivi« slovenskog intermedijskog umjetnika Mihe Horvata, a riječ je o kolekciji različitih institucija, radova, intimnih predmeta, tuđih materijala i umjetničkih djela koja je od 2000. godine u stalnom procesu rasta. Autor Miha Horvat izrazio je zadovoljstvo zbog toga što u Rijeci može predstaviti osobnu priču koja je nastajala dvadeset godina.


– Ovo je prvi put da su ovi objekti izloženi izvan Slovenije i zajedno; oni su s jedne strane antropološka i etnografska građa, a s druge strane suvremena umjetnost. Svaki od predmeta sadrži lokaciju, sadržaj i vrijeme unutar kojeg sam sakupljao građu. Dakle, predmeti su dio osobne priče, odnosno kolekcija svih stvari koje čovjek radi, stoga možemo govoriti o muzejskoj instalaciji kondenziranoga vremena i prostora, kazao je Horvat.


Predmeti iz svakodnevice


Umjetnik je tako u drvenim okvirima i kutijama od prozirnog pleksiglasa kompresirao razne zbirke, kompozicije i društvene komentare, a njihov se sadržaj mahom sastoji od stvari iz naše svakodnevice, od pivskih boca sakupljenih u periodu između 2015. i 2017. godine, praznih, odnosno ispijenih boca alkohola u razdoblju od jedne godine (2016. do 2017.), primljenih pozivnica i letaka od 2007. do 2012. godine, sakupljenih teniskih loptica iz vrta privatne kuće u periodu od 2000. do 2015. godine, do rastrganih primjeraka Biblije tijekom izvođenja predstave »365padcev« ili pak djelića prerezanog kabela iz Galerije Škuc iz 2009. godine. Autor izložbe Miha Horvat, prema riječima kustosice Petre Čeh, serijom predmeta, odnosno arhiva i/ili dokumenata zastupa Duchampovu tezu da je umjetnost stvar ideje i koncepta, a ne puko mimetičko preslikavanje svijeta. Kako napominje, umjetnost mora šokirati, jer u suprotnom ne postiže svoju svrhu.


Izrada arhiva




Kolekcija i izložba »Nazvala ih je poetički arhivi« nastala je u konceptualnoj suradnji s umjetnicom Aphri Tesli koja ju je nazvala poetičkim arhivima prvi put kad ju je vidjela, 2015. godine. U izradi arhiva su sudjelovali i brojni autorovi kolege i razni umjetnici te institucije – TK Branik, Fundacija Sonda, Kino Udarnik, son:DA, iLabGT22, Via Negativa i druge.


Miha Horvat je diplomirani etnolog i kulturni antropolog te magistar umjetnosti novih medija. Pravni je zastupnik Fundacije Sonda i Interdisciplinarnog laboratorija GT22 u Mariboru gdje živi i radi te pokretač projekta galerije EX-garaža, iLabGT22 i član Transnacionalne gerilske umjetničke škole. Njegovo stvaralaštvo kombinira tehnike koje koriste razne produkte tehnološkog razvoja, a njegovo umjetničko stvaralaštvo uključuje izvedbene umjetnosti, kazališnu scenografiju, svjetlosne i medijske skulpture te prostorno-konceptualne zahvate.


Organizator izložbe »Nazvala ih je poetički arhivi« je Drugo more, uz podršku Ministarstva kulture i medija RH, Grada Rijeke – Odjela za kulturu. Izložba se održava u okviru programa Galerija DM u prostorima Filodrammatice kojima upravlja Savez udruga Molekula. Izložba je otvorena do 25. ožujka, a može se besplatno pogledati od ponedjeljka do subote od 16 do 20 sati. Više informacija o izložbi može se naći na mrežnim stranicama organizatora izložbe – Drugog mora.