Postdigitalna stvarnost

Izložba “AesthEthic” u utoraku Galeriji O.K.: Estetski izazovi postdigitalne umjetnosti

Kim Cuculić

Anamarija Ami Podrebarac, Unbuilt, Rhino 3D/Grasshopper plug-in/Stable Diffusion lokalni model tretiran Google Colab-om; 2023.- 2024.

Anamarija Ami Podrebarac, Unbuilt, Rhino 3D/Grasshopper plug-in/Stable Diffusion lokalni model tretiran Google Colab-om; 2023.- 2024.

Izložba »AesthEthic«, zajedno s povezanim okruglim stolom koji će se održati 15. veljače, istražuje područje postdigitalne stvarnosti



U utorak, 6. veljače s početkom u 20 sati, u Galeriji O.K. otvara se izložba »AesthEthic«, kao završni ishod projekta »Estetski, etički i ontološki izazovi postdigitalne umjetnosti« provedenog u suradnji Centra za inovativne medije (APU) i Katedre za Estetiku (FF) Sveučilišta u Rijeci.


Sadržaj kolegija odnosio se na postdigitalnu umjetnost, posebno uz problematiku digitalnih alata vezanih uz umjetnu inteligenciju i njihovu upotrebu u umjetničkom radu, uz isticanje humanističke perspektive u odnosu na umjetnu inteligenciju.


Izložba »AesthEthic«, zajedno s povezanim okruglim stolom koji će se održati 15. veljače, istražuje područje postdigitalne stvarnosti, postavljajući naglasak na »čovjekovo aktivno traganje za estetskim iskustvima«, kao i na mogućnost aktivističkog dosega suvremene umjetnosti u kontekstu društvenih, ekonomskih i političkih problema poput ekologije, zdravstvene krize te ratnih sukoba.




Na izložbi će svoje umjetničke koncepte predstaviti Anamarija Ami Podrebarac, Paola Rakić, Aleksandar Vejnović i Marko Mrvoš.


Okrugli stol 15. veljače, u prostoru Galerije O.K., uz organizatorski tim još će ugostiti i Marka Cicilianija, audiovizualnog umjetnika, performera i skladatelja, te Barbaru Lüneburg, violinisticu, performativnu umjetnicu te voditeljicu doktorskih programa na »Anton Bruckner« Private University.


Kustosi, mentori i organizatori projekta »Estetski, etički i ontološki izazovi postdigitalne umjetnosti« nastavnici su i vanjski suradnici Sveučilišta u Rijeci pri Centru za inovativne medije APU te Katedre za Estetiku FF, Tomislav Brajnović, Iris Vidmar Jovanović, Ingeborg Fülepp i Dijana Protić.


Projekt »Estetski, etički i ontološki izazovi postdigitalne umjetnosti« te finalna izložba AesthEethic kao dio cjelogodišnjeg izložbenog programa Galerije O.K., sufinancirani su sredstvima Sveučilišta u Rijeci, Grada Rijeke i Austrijskog kulturnog foruma.


Paula Rakić (Zagreb, 2001.) studentica je treće godine dvopredmetnog studija Povijesti umjetnosti i Filozofije na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Marko Mrvoš (Rijeka, 1999.) student je diplomskog studija Vizualnih komunikacija i grafičkog dizajna na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, a od 2020. radi kao asistent na odsjeku Intermedije.


Njegovo iskustvo se sastoji od grafičkog dizajna, videoprodukcije i kiparstva. Do sada je s različitim umjetničkim radovima sudjelovao na projektima »Immersive Reality« na festivalu BELDOCS (Beograd 2020.) i na EthisAI=LABS u organizaciji Goethe Instituta, na izložbi »Glowing Globe, Artificial Art Alienated« u Galeriji Kortil (Rijeka, 2021.) te na brojnim drugim skupnim izložbama.


Aleksandar Vejnović (Vinkovci, 1991.) stručnjak je za medijsku kulturu iz Berlina. Posjeduje iskustvo u audiovizualnoj umjetnosti, komunikaciji novih medija i kulturnom menadžmentu. Od 2018. održava predavanja iz teorije medija, interkulturalnog razvoja publike i umjetnosti zvuka.


Anamarija Ami Podrebarac (Karlovac, 1990.) multidisciplinarna je umjetnica i doktorandica na Institutu kreativnog računalstva na Sveučilištu umjetnosti u Londonu.


U svojoj disertaciji, Podrebarac istražuje vrlo partikularno područje tehnološke (ujedno i društvene) stvarnosti – umjetnu inteligenciju kao alat razumijevanja suvremene umjetnosti, te nadalje, veze matematičkih modela algoritama s izvedbenom umjetnošću.