Alkohol i čokolada

FOTO U Palači šećera otvorena izložba “Slatki život” o 100 godina tvornice Zvečevo

Claudia Bošković

Foto Angela Maksimović

Foto Angela Maksimović

Izložbeni postav bilježi i neke od najznačajnijih proizvoda koji su se upisali u povijest kolektivnog pamćenja bivše Jugoslavije



U Muzeju grada Rijeke otvorena je izložba »Slatki život – 100 godina tvornice Zvečevo« koju je Gradski muzej Požega posvetio poznatoj hrvatskoj tvornici alkohola i čokoladnih proizvoda iz Požege.


Foto galerija: Izložba "Slatki život" u Palači šećera Foto: Angela Maksimović


Priređena u povodu stote obljetnice Zvečeva – što znači da je prvotno bila otvorena u Požegi u kolovozu 2021. – putujuća izložba nakon gostovanja u Sisku, Zagrebu, Pakracu i Novoj Gradišci došla je i do dvorane riječke Palače šećera.


Koncipiran tako da nudi uvid u obuhvatnu povijest tvornice Zvečevo posljednjih sto godina, izložbeni postav daje pregled eksponata koji reflektiraju određene segmente povijesne djelatnosti.





Preko eksponata administrativne prirode – dokumenata, računa, letaka – izložbeni postav ujedno bilježi i neke od najznačajnijih proizvoda koji su se upisali u povijest kolektivnog pamćenja bivše Jugoslavije.


Čokoladni brendovi


– Pogon alkohola osnovan je 1921. godine i tu smo pažnju dali nekima od najvažnijih brendova kao što su vinjak Trenk ili gorki liker Barun, ali i niz čokoladnih brendova.



Poseban dio izložbe posvetili smo i radnicima. U Požegi se osjeti jaka emotivna veza sa Zvečevom, zbog čega smo izložbu posvetili radnicima.


Uz taj dio vezuje se i sport, svaka tvornica ima svoja sportska društva koja su išla na natjecanja. U Zvečevu je bilo jako puno sportova, a ustvari se najviše istaknuo ženski rukomet između kasnih osamdesetih i ranih devedesetih do 2000-ih godina, istaknula je Ivana Domanović, autorica izložbe i kustosica Gradskog muzeja Požega.



Tvornica isprva nije nosila današnji naziv. Osnovana je 1921. pod nazivom »Stock Cognac Medicinal«, a ime koje danas znamo dobila je 1951. godine.


Tridesetih godina, u vrijeme Kraljevine Jugoslavije, nalazila se na popisu ekskluzivnih dobavljača čokoladnih proizvoda za kraljevski dvor.



O važnosti tvornice govori ujedno podatak da je u nju na preradu i proizvodnju stizalo čak 40 posto ukupne količine kakao zrna uvezenog u tadašnju državu.


Tvornica je u dva navrata, od 1934. do 1945. i od 1970. do 1995. godine, surađivala sa švicarskom tvornicom Nestle. Omiljena čokolada Mikado počela se proizvoditi u Požegi 1964. i bila je to prva čokolada s rižom u svjetskim okvirima.



Seka i Braco


Šezdesetih godina na prodajne police stižu brendovi Seka, Braco, Volim te, Samo ti… i drugi, koji su još uvijek dio kolektivnog sjećanja brojnih slatkoljubaca na prostoru bivše države.



I u samostalnoj Hrvatskoj bilježi se vrijedan trenutak – Zvečevo je 2004. plasiralo na tržište prvu hrvatsku čokoladu s visokim postotkom kakaa.


 


Koliko je tvornica značila okruženju, toliko je značila i svomu gradu. U njoj je radilo na stotine Požežana.



U jednom periodu, riječ je o 1.400 radnika, a nije rijedak slučaj da su dvije ili čak tri generacije iste obitelji radile u tvornici, s njom se poistovjećujući.


Izložbu je moguće pogledati do 8. listopada 2023.


 


Foto Angela Maksimović