Multimedijska instalacija

FOTO Pariški kolektiv RYBN u Filodrammatici predstavlja Kabinet čudnovatih patenata

Katarina Bošnjak

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Predstavljeni patenti dramatično proširuju granice kapitalizma, primjerice primjenom pojedinih industrijskih procesa na sve moguće oblike života



Nakon što su prije dvije godine sudjelovali u velikoj grupnoj izložbi »Usijano more« u Exportdrvu, pariški istraživačko-umjetnički kolektiv RYBN.ORG ponovo je stigao u Rijeku, ovoga puta s dokumentarnom multimedijskom instalacijom.



U organizaciji udruge Drugo more, u Galeriji Filodrammatica otvorena je izložba »Kabinet čudnovatih patenata« koja sadrži kolekciju nacrta distopijskih izuma s naglaskom na neke od najneobičnijih i zastrašujućih primjera nastalih u eri nadzirućeg kapitalizma.





Pogled u budućnost


– Kad kažemo »patent«, inače uvijek mislimo na nekakvu tehnologiju, ali na ovoj izložbi možemo vidjeti da se danas u našem svijetu patenti primjenjuju na sve što postoji, od životinja, biljaka, bakterija, sekvenci DNK-a do računovodstva.



Zanimljiv je i taj moment »patentnog trolanja« gdje se ljudi sjete da zaista mogu bilo što patentirati – objasnio je Dubravko Matanić iz udruge Drugo more.



Izložba se sastoji od uokvirenih prikaza patenata na zidovima, detaljnije objašnjenim patentima u registratorima te od audiovodstva uz koje su posjetitelji mogli »podebljati« razumijevanja izloženih patenata.



Predstavljeni patenti dramatično proširuju granice kapitalizma, primjerice primjenom pojedinih industrijskih procesa na sve moguće oblike života, implementacijom sustava nadzora iz domene znanstvene fantastike u sve vrste dostupnih tehnologija, poticanjem pogoršanja uvjeta na radu ili omogućavanjem zakonskih procedura koje najbogatijima omogućuju zaobilaženje zakona.



Sakupljeni na jednom mjestu, ovi patenti pružaju pogled u budućnost koju tehnološki giganti trenutačno zamišljaju i projektiraju u Silicijskoj dolini, to jest, patenti su znanstvenofantastična distopija Philipa K. Dicka pretvorena u opipljivu stvarnost.



– Počeli smo raditi na ovome 2016. godine i ovo je zapravo jedno dugoročno istraživanje kroz koje smo sakupljali patente kroz različite digitalne platforme i zatim ih kategorizirali.



Ovo je zapravo vizija budućnosti iz perspektive Googlea, Facebooka i sličnog, ali napravljena kako bismo bolje razumjeli sadašnjost.



Većina izloženih patenata nisu stvarni i vjerojatno nikada neće biti, tako da je to sve na granici sa znanstvenom fantastikom.



Sutra ćemo na radionici pokušati predvidjeti neke od patenata koji bi potencijalno spriječili da zastrašujuće distopijske slutnje postanu naša stvarnost – kazali su iz kolektiva.



Tehnologija i ekonomija


Umjetnički kolektiv RYBN.ORG osnovan je 1999. godine s ciljem istraživanja složenih odnosa između tehnologije i ekonomije.



Radove su izlagali na brojnim izložbama suvremene umjetnosti, među kojima se izdvaja i grupna izložba »Usijano more« u okviru programa Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.



Tom su prilikom održali radionicu čiji su polaznici u formi turističke ture obilazili Rijeku u potrazi za adresama offshore tvrtki koje se spominju u notornim Panamskim dokumentima.



Izložbu je moguće posjetiti do 23. rujna, svakim danom osim nedjelje u radnom vremenu od 16 do 20 sati. Ulaz je slobodan.