Slavlje kreativnosti

Evo kako je Akademija primijenjenih umjetnosti proslavila svoj dan

Ingrid Šestan Kučić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci obilježila svoj dan i 16. godišnjicu postojanja



Akademija primijenjenih umjetnosti je obilježila svoj dan i 16. godišnjicu postojanja, a tom prilikom u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti prikazana je projekcija antologijskog rada svjetski poznate umjetnice Sanje Iveković, video »Osobni rezovi (1982.) – iz kolekcije MMSU-a«.


Navodeći da je MMSU jedna od stručnih baza Akademije, dekanica, red. prof. art. Letricija Linardić istaknula je da je riječ o ustanovi s kojom se surađuje već niz godina.


Aktivan Studentski zbor


– Akademija nije otok. Akademija je dio riječke i hrvatske zajednice u kojoj živi, a kvaliteti programa prido nose sve institucije s kojima surađujemo. Svi mi činimo sliku Akademije, kazala je dekanica.





Osvrćući se na godinu koja je zbog epidemije započela turobno, red. prof. art. Linardić je kazala da izolacije i udaljenost nisu imali negativan utjecaj na rad studenata i nastavnika.


– Dogodilo se upravo suprotno. Povratkom na Akademiju studenti su zajedno s nastavnicima nadoknadili sve propušteno, radilo se intenzivno. Studentski zbor Akademije je bio i sada je iznimno aktivan u poticanju studenata i organizaciji izložbi, akcija, aktivnosti kojima potiču studente na sudjelovanje u radu Akademije.


Zahvaljujući studentima, na Akademiji se ponovno osjeća živost i život. Umjetnici su kreativci i vrlo praktični ljudi koji uvijek pronađu izlaz iz neke situacije.


U ovom slučaju su se vrlo aktivno bavili izložbama, projektima, brojnim umjetničkim i umjetničko-znanstvenim aktivnostima, što je vidljivo u brojkama. Nastavnici i asistenti ostvarili su 143 umjetničke aktivnosti, a na Akademiji su provedena 52 projekta samo u ovoj godini, istaknula je dekanica.


Besplatne ulaznice


U povodu Dana Akademije MMSU je svim studentima Akademije darovao besplatnu ulaznicu za izložbu s kojom ujedno dobivaju besplatan ulaz na jedan termin filmskog programa Sanje Iveković u Art-kinu, koji započinje danas i traje do kraja siječnja.


U sklopu proslave otvorena je i studentska izložba, a riječ je o radovima koji su rezultat nastavnih aktivnosti mentoriranih od strane nastavnika s Katedre za intermediju te se nadovezuju na slojeve rada »Osobni rezovi« Sanje Iveković, tematizirajući reprezentaciju osjetljivih skupina, rodne politike i suptilno nasilje.


Na izložbi je zastupljen izbor fotografija, instalacija, te videoradova nastalih u akademskoj godini 2020./2021., a izlažu: Mia Kršul, Nikolina Filipović, Anja Krizmanić, Ema Mandarić, Nadia Domijan, Anamarija Špicar, Anđela Brzaj, Marko Mrvoš, Tonka Špoljar, Emili Mudrić, Klara Dujmović, Juraj Bačić, Luna Strmotić i Gea Rajić, dok su mentori Ingeborg Fülepp, Stanko Herceg, Petra Mrša, Ivan Vranjić i Sanjin Stanić.