Tradicijska znanja i umijeća

Izložba Etnografskog muzeja Istre u Bugarskoj

Kim Cuculić

S otvorenja izložbe u Bugarskoj

S otvorenja izložbe u Bugarskoj

Nakon što je obišla nekoliko istarskih gradova, izložba se godine otisnula u inozemstvo.



U povodu 10. obljetnice osnivanja Centra za nematerijalnu kulturu Istre, dislocirane jedinice Etnografskog muzeja Istre – Museo etnografico dell’Istria, izložba »Tradicijska znanja i umijeća: nematerijalna kultura Istre na nacionalnoj i UNESCO listama« gostuje u Nacionalnom etnografskom muzeju u Sofiji.


Nakon što je obišla nekoliko istarskih gradova, izložba koja je prvi put predstavljena publici 2019. godine, ove se godine otisnula u inozemstvo. Suradnja je ostvarena s UNESCO Regionalnim centrom za nematerijalnu kulturnu baštinu, što potvrđuje uspjeh ove institucije ne samo na lokalnoj razini u kontekstu dokumentacije i interpretacije nematerijalne kulturne baštine, već i u smislu promocije istarske kulture izvan nacionalnih granica.



Izložba predstavlja 14 elemenata nematerijalne kulture Istre, koji su već valorizirani i upisani u Nacionalni registar kulturnih dobara ili jednu od UNESCO lista, te uključuje i međunarodne fenomene poput suhozidne gradnje. Uz tekst i sliku, na izložbi je moguće razgledati filmove i čuti zvuke dvoglasja tijesnih intervala Istre, žminjskog govora ili rovinjske bitinade.





Izložba je otvorena uz prisustvo visokih dužnosnika UNESCO centra iz Sofije, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bugarskoj i ravnateljice Nacionalnog etnografskog muzeja u Sofiji. Autorice izložbe dr. sc. Tamara Nikolić Đerić i dr. sc. Ivona Orlić u svojim su govorima istaknule zahvalnost Ministarstvu kulture i medija RH i Odjelu za kulturu Istarske županije koji su omogućili gostovanje, te svim zajednicama koje sa strukom dijele svoja znanja i umijeća. (K. C.)