Muzej grada Rijeke

Harterom bez harte: Izložba o 200 godina riječkog papira

Davor Mandić

Tvornica papira oko 1880. godine, Foto: MGR/WIKIPEDIA

Tvornica papira oko 1880. godine, Foto: MGR/WIKIPEDIA

Ova izložba nastala je u povodu dvjesto godina otkako je bio pokrenut mlin na Rječini



Muzej grada Rijeke priprema izložbu »Harterom bez harte«, čije se otvaranje očekuje 16. rujna u 19 sati u staroj zgradi muzeja na Trgu Riccarda Zanelle, popularno znanoj Kockici. Uz podnaslov »Izložba o radnicima kojih više nema i strojevima koji više ne rade«, ova izložba nastala je u povodu 200 godina otkako je bio pokrenut mlin na Rječini koji je davao energiju strojevima za izradu papira.


– Danas toga mlina više nema, kao ni mnogo čega drugog vezanog za ovdašnju proizvodnju papira. Što bi na to rekao riječki poduzetnik Andrija Ljudevit Adamić, koji je 1821. kupio mali mlin u kanjonu Rječine, na predjelu Lučice, da bi u njemu dvije godine potom pokrenuo tu proizvodnju, teško je reći. Priča o Tvornici papira koju je inicirao u međuvremenu je postala područje rada Muzeja grada Rijeke, koji je godinama prikupljao građu o tom dijelu riječke gospodarske povijesti i oformio Zbirku Tvornice papira.


Tvornica papira danas, Foto: Vedran Karuza


Ona je okosnica izložbe koju Muzej uskoro otvara – kažu u najavi iz Muzeja grada Rijeke. Autorica izložbe, Kristina Pandža, prema najavi nastojala je obuhvatiti brojna poglavlja priče o Harteri, počev od vizionarske Adamićeve poslovne ideje i njegove odluke o prodaji inicijalnog pogona Walteru Craftonu Smithu i Charlesu Meynieru.




– Izložba podsjeća kako riječki papir nije poput današnjih uvoznih, bjelosvjetskih. U njega je utkana naša priča, priča o radu naših ljudi, ako hoćete i voda naše Rječine. Neka ga zato barem u Muzeju grada, kad već ne može biti tamo gdje je rođen, u kanjonu Rječine, gdje je u neka mudrija vremena jedva čekao da ga isporuče put ovdašnjih, i ne samo ovdašnjih radnih stolova – zaključuju najavu iz Muzeja grada Rijeke.


ZBIRKA TVORNICE PAPIRA

Priča o Tvornici papira postala je područje rada Muzeja grada Rijeke, koji je godinama prikupljao građu o tom dijelu riječke gospodarske povijesti i oformio Zbirku Tvornice papira