Pomorski i povijesni muzej u Rijeci

Evo koji su predmeti uvršteni u Civilnu muzejsku zbirku

Kim Cuculić

Foto: PPMHP

Foto: PPMHP

Najveći broj glasova (302) dobili su građani volonteri, a slijede reportaža o herojima pandemije korone, HKD online program i bočice cjepiva



U okviru međunarodne manifestacije Dani europske baštine 2021. u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka održan je program »Muzeji kakve trebamo«. U sklopu programa predstavljeni su rezultati Drugog javnog poziva za predlaganje predmeta za Civilnu muzejsku zbirku, nakon čega je uslijedio okrugli stol na temu »Promjena muzejske paradigme – zajednica u centru«.


Predmeti koji su najvećim brojem glasova građana uvršteni u Civilnu muzejsku zbirku su:
1. Nagrade građanima volonterima (stotine građana volontiralo je za projekt Rijeke 2020 – EPK), 2. Reportaža o herojima pandemije korone (ekipa Kanala Ri Roberta Dešković i Sandi Bujan Cvečić snimile su reportažu u Respiracijskom COVID-odjelu KBC-a Rijeka), 3. HKD online program; 4. Bočice cjepiva (prazne), 5. Hitna medicinska pomoć 1960-ih.


Na okruglom stolu koji je uslijedio nakon predstavljanja novih predmeta u Civilnoj muzejskoj zbirci sudjelovali su Nikolina Radić Štivić, Tamara Mataija i Marko Badurina (Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka), Emil Mandarić (Udruga slijepih i slabovidnih Primorsko-goranske županije), Asja Brusić (Hrvatski kulturni dom na Sušaku) i Sandi Bujan Cvečić (Kanal Ri).




Sudionici okruglog stola iznijeli su vlastita iskustva sudjelovanja u programu Muzeja kojim je postavljen presedan u Republici Hrvatskoj, a tiču se aktivnog uključivanja građana u upravljanje muzejskim programom. Kustosi su istaknuli ranije iskustvo s osnivanjem Muzejske zbirke Kastavštine koja je po svom pristupu slična Muzeju budućnosti, a u kojem je od elementarne važnosti osluškivati želje i potrebe svoje publike i građana zbog kojih takve institucije i postoje.


Sudionici su istaknuli nužnost davanja vidljivosti ranjivih i marginaliziranih društvenih skupina, kako bismo svi zajedno osvijestili potrebe, posebnosti, ali i prednosti različitih perspektiva i iskustava. U svjetlu međusobne suradnje, načelno različitih aktera u društvu, govornici su složni da su međusobni kontakt, razgovor, dijeljenje mišljenja i ideja »zakotrljali« niz suradnji koje se ne bi ostvarile da nije bilo projekta poput ovog, koji ih je sve okupio na jednom mjestu.


Građansko muzejsko vijeće (GMV) je savjetodavno i sudioničko tijelo Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka osnovano 2019. godine s ciljem demokratizacije muzeja.


GRAĐANI I MUZEJ

Programom Muzeja postavljen je presedan u Republici Hrvatskoj, a tiče se aktivnog uključivanja građana u upravljanje muzejskim programom