Dawn Casey

Divna nova knjiga “Zimske bajke” puna je priča uz čije junake nije teško maštati

Marinko Krmpotić

Sibirska priča »Sestra i brat«

Sibirska priča »Sestra i brat«

Izbor zimskih priča iz cijelog svijeta uz koje čitatelji mogu saznati kakve se to priče zimi djeci stoljećima pričaju u brojnim državama

Zima je oduvijek bila vrijeme za pričanje priča, dok su večeri duge i mračne i čuje se zov ognjišta. Nakon žustrine ljeta i jeseni zima nam nudi vrijeme da stanemo i odmorimo se, da se povučemo u sebe, sanjamo i maštamo…


Ovom autoričinom napomenom počinje divna knjiga »Zimske bajke« engleske spisateljice Dawn Casey, knjiga koja je objavljena 2020. godine, a u predbožićno doba ove 2022. godine pojavljuje se u prijevodu Ande Bukvić Pažin i izdanju zagrebačkog Znanja i u Hrvatskoj.


Naslovnica knjige »Zimske bajke«


Edukativne teme


Riječ je o njezinom izboru zimskih priča iz cijelog svijeta pa će mali i veliki čitatelji ove knjige, koju je sjajno ilustrirala Zanna Goldhawk, saznati kakve se to priče zimi djeci stoljećima pričaju u, primjerice, Norveškoj, Ukrajini, Poljskoj, Njemačkoj, Škotskoj, Francuskoj, Rusiji, Engleskoj, Meksiku, Sibiru, Grenlandu, Kini, pustinji Kalahari, Grčkoj, Irskoj


Sve su priče, naravno, iznimno bogate emocijama, zanimljivim (često bajkovitim) likovima i zbivanjima te nadasve edukativne, jer to im je i bio cilj u doba kad su nastale narodnom predajom.


Jedini izuzeci, kad je o autorstvu riječ, u ovoj knjizi su čuvena »Snježna kraljica« Hansa Christiana Andersena te Hoffmanov »Orašar«.


Čitajući i – što je, čini se, puno bitnije – slušajući ove priče, puno se toga može naučiti o upornosti, vjeri, odanosti, ljubavi prema roditeljima i bližnjima, sposobnosti i potrebi pomaganja onima kojima je pomoć potrebna, višoj vrijednosti nematerijalnog od materijalnog (»Svaki dar koji daš od srca je dragocjen«, poručuje meksička »Božićna zvijezda«), dobroti i empatiji, zajedništvu, nužnosti suživota s prirodom i razumijevanja nje i, posebno, životinja te svakako i ekološkom načinu ponašanja i suživotu s prirodom, ili kako to lijepo kaže grčka priča »Dvanaest mjeseci« koja završava rečenicom – Svaki od dvanaest mjeseci svima nam nosi darove, samo moramo otvoriti srce da ih primimo.


Meksička priča »Božićna zvijezda«


Pozitivne poruke


Uz te divne i krajnje pozitivne poruke ova knjiga svakom čitatelju omogućava i upoznavanje s dijelom usmene pripovjedačke tradicije raznih dijelova svijeta, a to znači i s nekim običajima i navadama.


Pritom je autorica napravila dobar potez time što je kao uvod u svaku priču pojasnila čitatelju odakle ta priča dolazi, što se u njoj nudi te kakvo je njezino mjesto u narodu i području gdje je nastala.


To je, na jedan način, zaista odlična priprema za čitanje te priče jer je na određeni način upotpunjuje i obogaćuje te zasigurno širi vidike i budi zanimanje kod malih čitatelja i slušatelja.


»Zimske bajke« nesumnjivo će onima koji ih budu slušali i čitali darovati trenutke ljepote, ushita, strepnje nad sudbinama likova i želje za pobjedom dobra nad zlom.


Istodobno, one će i razvijati maštu, jer uz junake ovih priča nimalo teško nije maštati, ili, kako poručuje priča »Orašar« – »Čarolija je svuda oko nas, kad god u čudu pogledamo svijet«.


Njemačka priča »Srebrni češeri«