TRADICIJA

Božićni koncert zbora HNK-a Ivana pl. Zajca održat će se u subotu, 23. prosinca, evo detalja

Hina

Snimila: Ana Krizanec

Snimila: Ana Krizanec

Program je sastavljen od skladbi najvećih skladatelja, poput W. A. Mozarta, A. Vivaldija, F. Mendelsohna, A. Brucknera, C. Gounoda i G. F. Händela



RIJEKA – Tradicionalni Božićni koncert zbora HNK-a Ivana pl. Zajca održat će se u subotu, 23. prosinca, pod ravnanjem Mattea Salveminija i s opernim solistima sopranisticom Gabrijelom Deglin i tenorom Božom Jurićem, najavio je riječki HNK.


Program je sastavljen od skladbi najvećih skladatelja, poput W. A. Mozarta, A. Vivaldija, F. Mendelsohna, A. Brucknera, C. Gounoda i G. F. Händela. Koncert otvara izvedba “Hodie, Christus Natus Est” Jana Pietersa Sweelincka, iznimno popularno renesansno a cappella zborsko djelo, radosna melodija koja najavljuje rođenje Kristovo.


Na programu su i “Offertorium pastorale” Ivana pl. Zajca i djela C. Francka i S. Barbera. Izvest će se i dvije pjesme iz 20. stoljeća koje donose radost i mir, “A Slumber Song of the Madonna” Samuela Barbera i “Christmas Lullaby” Johna Ruttera, rečeno je.




Skladbe odabrane za ovogodišnji Božićni koncert su dio standardnog svečanog repertoara vokalnih ansambala i zborova. Neka od najpopularnijih, duboko dojmljivih zborskih djela ili stavaka, poput Vivaldijeve “Glorije” ili “Halleluja!” G. F. Händela, često se izvode i publika ih uvijek iznova rado sluša, posebno u doba blagdana, stoji u najavi koncerta.


Dirigent Matteo Salvemini diplomirao je zborsko dirigiranje i zborsku glazbu, studirao je orkestralno dirigiranje kod Piera Bellugija, Isaaca Karabčevskog i Jorme Panule. Također, studirao je pjevanje, klavir i kompoziciju. Kao zborovođa radio je u NCPA u Pekingu, Areni Sferisterio iz Macerate, Teatru Petruzelli iz Barija, Teatru delle Muse iz Ancone i Teatru Rossini iz Luga di Romagne, te s dirigentima kao što su Bruno Campanella, Gustav Kuhn, Lu Jia, Donato Renzetti, Piergiorgio Morandi i dr.


Vodio je zborove kao što su “Euterpe” iz Venecije, “Chorus M.A.S.T.E.R” iz Piacenze, “V. Bellini” iz Ancone i Zbor “Amintore Galli”. Kao skladatelj je dobitnik više vrijednih nagrada.