Zanimljiva priča

Zanimljiva priča glavnog dizajnera Dacije: ‘Jednostavno, dobar dizajn ne mora biti skup’

P. N.

Dacia je uzdrmala tržište skladnom i jasnom ponudom vozila koja zadovoljava najbitnije potrebe kupaca. Ništa manje, ništa višeDizajn Dacijinih najnovijih modela privlačan je, jednostavan i autentičan što pruža osjećaj sigurnosti i poziva na pustolovinu. Miles Nürnberger, rođen u Britaniji, direktor je Odjela za dizajn marke Dacia od lipnja 2021. nakon što je proveo 14 godina u Aston Martinu, sada donosi nove ideje za Dacijina vozila.


– Dizajn nije bio Dacijina jača strana kada je marka započela novo poglavlje svoje priče prije 18 godina. Prva generacija modela Logan prvenstveno je trebala biti najjeftiniji novi automobil na tržištu. Unazad nekoliko godina i uz trenutnu ponudu Dustera, Sandera i Joggera, dizajn Dacije doista je privlačan. Naravno, ova se promjena nije dogodila preko noći. Ona je rezultat ustrajne primjene filozofije marke u svim fazama razvoja modela.


– Jednostavno rečeno, dobar dizajn ne mora imati visoku cijenu. Svaki dan potičemo tim na pametno razmišljanje i pametan inženjering, što kupac cijeni, ističe Miles.
Koje je najprepoznatljivije obilježje dizajna brenda? Za Milesa bi to bila činjenica da je svaki model jednostavno prepoznati na prvi pogled. Duster je pravi terenac, Jogger je pravi obiteljski automobil. Dacijina filozofija temelji se na vrlo praktičnoj viziji automobila. »U Daciji ono što vidite to i dobijete«, objašnjava Miles.


Dacia je uzdrmala tržište skladnom i jasnom ponudom vozila koja zadovoljava najbitnije potrebe kupaca. Ništa manje, ništa više. Odvažan stav koji utječe na cijeli proces dizajna. Odrediti što jest ili što će biti bitno za vozila koja će biti u prodaji za 2 do 3 godine, a ne stalno dodavati nešto novo, znači da se moraju donijeti hrabre dizajnerske odluke.


– Dacia je izazov. Stvarno morate biti prilično štedljivi. U Aston Martinu ste mogli jeftinije dizajnirati, a skuplje prodati. U Daciji je potpuno suprotno. I nije nimalo lakše, zaključuje Miles