Kontroverzna politika

Teslin SUV Model Y poskupio čak osmi put u jednoj godini. No, broj narudžbi se ne smanjuje

T.I.

Dok se druge tvrtke ustručavaju poskupljenja i vrlo oprezno pristupaju korekciji cijena za postojeće, istovjetne modele, u Tesli nemaju s tim problemaRijetko što kod Tesle nije kontroverzno, od nevjerojatne burzovne vrijednosti tvrtke (vrijedi više nego 9 velikih proizvođača automobila zajedno, iako nije ni blizu prvih 20 po broju prodanih automobila), do načina na koji njen vlasnik Elon Musk donosi poslovne odluke. Zašto bi onda politika cijena bila konvencionalna.


Dok se druge tvrtke toga ustručavaju i vrlo oprezno pristupaju korekciji cijena za postojeće, istovjetne modele, u Tesli nemaju s tim problema.


Naime, ovaj vikend njihov SUV srednje veličine Model Y poskupio je čak osmi put ove godine, ovaj put za nemalih tisuću dolara i na američkom tržištu preskočio cijenu od nemalih 60 tisuća dolara.
Iz naše perspektive, kada na stranici Tesle kliknete online narudžbu za Model Y, najmanja cijena koju stranica izbaci je 499.990 kuna. Pola milijuna kuna po trenutnom tečaju dolara je nešto preko 76 000 dolara.


Kako je izračunao Cnet, cijena Tesle Model Y u Americi je od početka godine tehnički narasla za čak 17 000 dolara, s obzirom da je jeftinija varijanta sa slabijom opremom jednostavno izbačena iz ponude.


Pa ipak, broj narudžbi se ne smanjuje nego upravo suprotno, dobra prodaja Modela Y doprinijela je naglom skoku novih registracija električnih vozila širom SAD-a.


Cijeloj priči pomogla je i politika nove administracije predsjednika Joea Bidena i zakoni koji nagrađuju kupce vozila koji ne zagađuju atmosfere. Ako zakoni u okviru Build Back Better agende prođu, za kupnju električnog vozila mogli bi dobiti poreznu olakšicu u visini od zamašnih 12.500 dolara.