Auto industrija

STVARANJE AUTOMOBILSKOG DIVA Odbori Fiat Chryslera i PSA Peugeota odobrili spajanje kompanija

Hina

foto: Pixabay, Fiat

foto: Pixabay, Fiat

Dvije kompanije bit će uravnoteženo zastupljene u krovnoj tvrtki u Nizozemskoj čiji će direktori većinom biti neovisni. Predsjednik odbora direktora bit će FCA-ov John Elkann a izvršni direktor i član odbora PSA-ov Carlos Tavares.PARIZ/MILANO – Automobilske kompanije PSA i Fiat Chrysler danas su predstavile plan ravnopravnog spajanja poslovanja kojim će nastati četvrti proizvođač automobila u svijetu, uz milijarde dolara ušteda bez zatvaranja pogona.


U zajedničkom priopćenju francuski i američko-talijanski proizvođač automobila izvijestili su da su njihovi odbori direktora „jednoglasno odlučili raditi na potpunom povezivanju kompanija na osnovi spajanja 50/50”.


To će se izvesti kreiranjem krovne kompanije u Nizozemskoj u kojoj će dioničari svake grupe imati po polovinu udjela.
Spojena kompanija ostvarivat će godišnje prihode od gotovo 170 milijardi eura i godišnju operativnu dobit od 11 milijardi eura, priopćile su kompanije.


Dvije kompanije bit će uravnoteženo zastupljene u krovnoj tvrtki u Nizozemskoj čiji će direktori većinom biti neovisni. Predsjednik odbora direktora bit će FCA-ov John Elkann a izvršni direktor i član odbora PSA-ov Carlos Tavares.


Odbori oba proizvođača automobila „dijele uvjerenje o uvjerljivim razlozima za hrabar i odlučan potez (povezivanja), kojim će biti kreiran lider u sektoru, s dovoljno opsežnim poslovanjem, kapacitetima i resursima da iskoristi prilike i efikasno upravlja izazovima nove ere mobilnosti”, stoji u priopćenju.


Spajanje će omogućiti značajne uštede jer će dvije tvrtke dijeliti troškove razvoja električnih vozila za koja se očekuje da će u budućnosti dominirati u sektoru osobnog prijevoza.


“Procjenjuje se da će transakcija omogućiti značajno povećanje vrijednosti, za približno 3,7 milijardi eura godišnje, kroz sinergiju ostvarenu u prvom redu efikasnijom raspodjelom resursa za velika ulaganja u platforme za vozila, osovine i tehnologiju, te kroz pojačane nabavne kapacitete”, navodi se u priopćenju.


“Procjene sinergija ne temelje se na zatvaranju pogona”, poručuju iz Fiat Chryslera i PSA.


Francuska, vlasnica udjela u PSA, signalizirala je da podupire projekt. Ove godine blokirala je povezivanje Fiat Chryslera i Renaulta, zahtijevajući od francuske kompanije da prvo riješi nesuglasice u odnosima s japanskim partnerom Nissanom.


Francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire „izrazio je zadovoljstvo pokretanjem pregovora” dva proizvođača automobila, stoji u priopćenju iz njegovog ureda.


Le Maire je ipak upozorio da će francuska vlada „i dalje posebno oprezno pratiti utjecaj (spajanja) na industriju u Francuskoj, gdje će se donositi odluke”. Poručio je također da će pratiti hoće li nova kompanija ispuniti obećanja o kreiranju infrastrukture u Europi za sastavljanje baterija, potrebnih za prijelaz na električna vozila.