Dolazi početkom 2022.

Stiže peta generacija Kie Sportage. Iznimno je hrabro dizajnirana

P. N.

Novi Sportage, peta generacija, iznimno je hrabro dizajniran što će učiniti razliku u odnosu na konkurenciju i omogućiti - dobre prodajne brojkeKad se početkom 2022. godine na tržištu pojavi nova, peta generacija KIA-inog SUV-a Sportage, kompaktni razred tih ultra popularnih crossovera postat će bogatiji za jedno uistinu zanimljivo ostvarenje.


Ponajprije u dizajnerskom smislu jer riječ o hrabrom, modernom, naprosto tehnološki naprednom automobilu koji će unijet veliku pomutnju u taj, naprodavaniji razred. Ni na jednoj se poziciji nije podilazilo prečesto željenoj uniformiranosti, nije se naprosto osmislio automobil koji će se svima dopasti, već se odlučilo one koji Sportage izaberu – oduševiti. Unutrašnjost je nešto bliža današnjem poimanju digitalnog svijeta i svakako je – funkcionalna. Duljina automobila je 4515 mm, širina 1865 te visina 1645 mm. Međuosovinski razmak doseže 2680 mm, dok je prtljažnik jako velik – u osnovi 591 litar.


Bazni motor je standardni dizelaš poznat i u ostalim modelima Hyundai-KIA korporacije. Zapremina mu je 1,6 litara, snaga 115 ili 136 KS. Ipak, u skladu s proklamiranim trendovima, prihvaćeniji će vjerojatno biti benzinski mild hibridi snage 150 i 179 KS. Klasični hibrid ima velikih 230 KS zahvaljujući tome što njih 60 dolazi od strane elektromotora. I na kraju je PHEV, dakle kombinacija autonomnog elektromotra i benzinca koji doseže 265 KS. Električna autonomija tom je modelu 60 kilometara, dok je snaga elektromotora u PHEV opciji 90 »konja«, tako da će se i on, zahvaljujući i državnim poticajima, naći na listi želja onih vozača koji mnogo kilometara »rade« u gradu. Svi benzinski motori također imaju zapreminu 1,6 litara. Uz klasični manualni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa, nudi se i automatski koji ima jednu »brzinu« više, baš kao što će se uz pogon na prednju osovinu nuditi i – integralni.
KIA je Sportage zamijenila nakon što je četvrta generacija bila predstavljena 2016. godine. I ona je bila zahvaljujući izgledu, »tigrovim ustima«, vrlo popularna, no ovoj se generaciji sasvim sigurno smiješi još i daleko bolja budućnost. Cijene nisu poznate, ali u osnovi se vjerojatno neće značajnije mijenjati. No, o tome kad se na proljeće pojavi i na hrvatskim cestama.