Prašnjavo blago

Rijetka reli Subaru Impreza pronađena slučajno u štaglju prodana po rekordnoj cijeni

T.I.

Foto: Lloyds Auctions

Foto: Lloyds Auctions

Poseban štih automobilu daje činjenica da je korišten tijekom sezone 1994., kada su ga vozili legendarni, i nažalost pokojni Colin McRae te Carlos SainzPosljednjih desetak godina televizijske emisije o lovcima na hrđavo blago potaknule su mnoge da detaljno pregledaju svaki kutak tavana, garaža i sličnih mjesta u nadi da se možda baš u njihovom domaćinstvu krije neki zaboravljeni predmet visoke vrijednosti.


U pravilu takve potrage završavaju razočaravajuće, no ne i za sretnog vlasnika štaglja u južnoj Australiji koji je naišao na staru i prašnjavu Subaru Imprezu, prvotno procijenjenu između 10 i 14,5 tisuća dolara što definitivno nije loše za 25 godina stari automobil u voznom stanju, da bi International Classic Automobile Authentication & Rating System (ICAARS) utvrdio kako se radi o nečemu ipak mnogo posebnijem.


Naime, inspekcije+om ICAARS-a je utvrđeno kako je riječ o jednoj od 63 Subaru Impreze britanskog Prodrive tima za natjecanje na Svjetskom reli prvenstvu (WRC) sredinom 90-ih godina. Plavi reli automobil i dalje je imao svoj originalni 2,0 -litreni motor s turbopunjačem i šestostupanjski ručni mjenjač. No, poseban štih automobilu daje činjenica da je korišten tijekom sezone 1994., kada su ga vozili legendarni, i nažalost pokojni Colin McRae te Carlos Sainz. Prodrive je te sezone zauzeo drugo mjesto u konkurenciji proizvođača te sezone i odnio pobjedu na utrkama u Grčkoj, Novom Zelandu i Velikoj Britaniji.
Limitirana proizvodnja, a posebice povezanost ikonama reli utrka pobudila je veliki interes za ovaj automobil koji je vlasniku na aukciji organiziranoj krajem prošlog mjeseca od strane Lloyds Auctioneers i Valuers donio rekordnih 360.000 dolara isplaćenih u bitcoinu.


“Ovo je doista rijedak nalaz koji oduzima dah. Nećete vidjeti drugoga poput njega.” – rekao je ICAARS -ov inspektor za Lloyds Auctions.


Lee Hames, glavni operativni direktor tvrtke Lloyds Auctions, rekao je u priopćenju kako su novi vlasnici vozila “entuzijasti u moto sportu i raduju se što će uživati ​​u svim prednostima automobila i poštovati vozilo”.


Prethodni rekord za Subaruov reli automobil iznosio je 300.000 dolara koliko je uprihodila Impreza WRC7, koju je također vozio Colin McRae.