RAST GLOBALNE POTRAŽNJE

Proizvodnja litija će onečistiti velike dijelove planeta: Masovno korištenje električnih automobila ima užasnu cijenu

P. N.

Reuters

Reuters

Predviđa se da će ukupna globalna potražnja za litijem (koji se koristi i u drugim industrijama), također poznatim kao bijelo zlato, porasti više od 40 puta do 2040. godineThe Guardian donosi istraživanje Climate and Community Projecta i Kalifornijskog sveučilišta Davis. Znanstvenici su usporedili koliko bi litija bilo potrebno da se zadrži trenutni broj električnih automobila na američkim cestama, kao i kako bi potrošnja litija rasla da su pokrenuti programi javnog prijevoza električnim autobusima, piše revija HAK. Ako se nastavi s radikalnim uvođenjem vozila na baterije u promet svjetska proizvodnja litija trebala bi se utrostručiti do 2050. samo za tržište vozila u SAD-u. Godišnje bi bilo potrebno 483.000 tona litija. Predviđa se da će ukupna globalna potražnja za litijem (koji se koristi i u drugim industrijama), također poznatim kao bijelo zlato, porasti više od 40 puta do 2040. godine.


Rudarenje litija traži ogromne količine vode vodu i štetno je za okoliš. Veći dio nalazi se u suhim regijama poput Australije, Čilea i Nevade — mjestima koja već pate od nestašice vode zbog klimatskih promjena. U Južnoj Americi, rudnici su zatrovali vodu i zemlju domorodačkih naroda.


Što je ideja? Smanjiti potrebu za litijem promjenom navika ljudi. Konkretno, više hodanja i vožnje javnim prijevozom, a manje automobila. Gradovi diljem svijeta već su počeli smanjivati korištenje automobila kako bi poboljšali kvalitetu zraka, sigurnost na cestama i kvalitetu života. U Parizu je korištenje automobila palo za gotovo 30% od 2001. do 2015., dok je u Londonu palo za gotovo 40%.
No to neće biti moguće na mnogim mjestima u svijetu. U Americi, na primjer, gdje se gradovi rasprostiru na mnogo većoj površini, a javni prijevoz ne može obuhvatiti sve dijelove urbanih sredina. Također, Amerikanci tradicionalno njeguju ljubav prema velikim automobilima, pick-upovima i SUV-ovima, a to znači da će trebati velike baterije, s puno litija…