SVJETSKA PREMIJERA

Novi Hyundai Ioniq 5 donosi spoj dva svijeta za elektro budućnost

Edi Prodan

Elektromotori koji ga pokreću, ovisno o broju, kapacitetu baterija te opcijama pogona, donose četiri izlazne snageI Hyundai je za budućnost u cijelosti spreman. Pokazao je to prošlotjednom prezentacijom svog najnovijeg električnog automobila iz serije Ioniq, ovog puta s oznakom »5«.


Automobil je to što u jednoj mjeri iznenađuje dizajnom koji je u onom što inače pronalazimo kod automobila ove korejske marke potpuna novost. U njemu se objedinjeni elementi futurizma miješanju s određenim retro potezima, kao da se željelo naglasiti činjenicu da ovaj model povezuje dva sustava, naprosto dva doba u razvoju automobilskog svijeta.


Motori koji ga pokreće su dakako električni, a ovisno o njihovom broju kao i o kapacitetu baterijama, ali i opcijama pogona na dva ili četiri kotača, karakteriziraju ga i čak četiri izlazne snage. Najslabiji ima 170 KS, a preko 218 i 235, dolazi se do najvećih 306 »konja«. Opcija su dvije baterije. Manjoj je kapacitet 58, većoj 72,6 kWh. o njima je dakako ovisan i sam domet, odnosno autonomija Ioniqa 5. Jasno je da se manjom baterijom u kombiniranoj vožnji može do 300 kilometra, dok je doseg najizdašnije kombinacije, prema tvorničkim podacima 480 kilometara. Najnoviji Hyundaijev električni automobil je i iznimno dinamičan, štoviše čak i naglašeno temperamentan jer mu je do »stotke« u najboljoj konfiguraciji dovoljno samo 5,2 sekundi. I u izvornoj je 8,5 sekundi jako, jako brzo.
Automobil je to i istaknute funkcionalnosti. Duljina mu je 4,64 metara, širina 1,89 te visina 1,61 metar. Zahvaljujući novoj platformi međuosovinski razmak je čak tri metra, a jednak se čuđenje može istaknuti i za prtljažnik kapaciteta 588 litara. Cijene su nepoznate, ali s obzirom da prodaja kreće kroz koji mjesec, i ta će se nepoznanica uskoro otkloniti.