Sigurna formula

Nova generacija S izdanja Audija A3 strelovito ide prema olimpijskom rekordu

Edi Prodan

Više dinamike, više snage, više užitka u vožnji sigurna je formula i kad se sagleda što donosi nova generacija S izdanja Audija A3Nova generacija Audi S3 Sportback i Audi S3 Limousine s golemih 310 KS ide u red onih automobila što jamče potpunu prednost vožnji jer osim uživanja u dinamici koju isporučuju – ništa drugo nije važno. Tu su i okretni moment od 400 Nm, sedamstupanjski S tronic, S-specifični sportski ovjes i quattro pogon na sve kotače što dolaze kao dio serijske opreme.


Prije dobrih 20 godina, Audi je otvorio segment sportskih premium kompaktnih automobila s modelom S3. Sada ova marka predstavlja novu generaciju čije je ubrzanje od 0 do 100 km/h samo 4,8 sekundi.


Prednjim krajem dominiraju Singleframe maska s velikom rešetkom u obliku romba i impresivni otvori za zrak, dok su pokrovi vanjskih zrcala izvedeni u sjajnoj imitaciji aluminija. Bočna ramena karoserije izdužuju se snažnom linijom od prednjih do stražnjih svjetala. Površine ispod te linije zakrivljene su prema unutra, što je novi element Audijevog dizajnerskog izričaja koji snažno ističe lukove kotača. Isticali smo dinamiku S3 modela koje pokreće 2.0 TFSI motor, no unatoč silini koju isporučuje, prosječna mu je potrošnja svega 7,4 l/100 km uz 165 g/km emisije CO2. Vozač može koristiti serijski Audi drive select sustav kako bi zvuk ovog snažnog četiri-cilindričnog turbo motora bio još izraženiji. Sedamstupanjski S tronic s munjevitim brzim promjenama stupnjeva i funkcijom slobodnog okretanja te quattro stalni pogon na sve kotače prenose okretni moment na cestu. Dinamični ovjes Sa svojom four-link stražnjom osovinom i progresivnim upravljanjem, standardni ovjes nudi sve što je potrebno za užitak u vožnji. Ovaj ovjes spušta karoseriju za 15 milimetara.
Gledano na dimenzije, model s pet vrata sada je dugačak 4,34 metra, dok je model a četiri vrata dugačak 4,50 metara. Osim malih razlika, dvije izvedbe karoserije su jednake u smislu širine (1,82 m), visine (1,43 m) i međuosovinskog razmaka (2,64 m).


Pretprodaja ovih kompaktnih S3 započinje u mnogim europskim državama u kolovozu 2020., s time da će prva vozila biti isporučena početkom listopada. U Njemačkoj cijene za S3 Sportback počinju od 46.302 eura, dok za model S3 Limousine idu od 47.179 eura.