Volkswagen

Neizvjesna budućnost za legendarni model: Još nema odluke o razvoju Golfa 9

P. N.

Tu je redizajn za osmu generaciju koji će biti lansiran 2023. ili 2024. godine, a zatim bi se takab Golf 8 prodavao još tri do četiri godine.

U sjedištu Volkswagena još nema odluke o razvoju devete generacije Volkswagen Golfa, objasnio je šef marke Thomas Schäfer. Razlog tome su rastući troškovi u razvoju automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem, odnosno standard Euro 7, zbog kojeg proizvođači predviđaju značajna poskupljenja automobila. Zbog složenijeg sustava čišćenja ispušnih plinova, svaki bi automobil bio skuplji za 3000 do 5000 eura, javlja revija HAK.


– S malim automobilom ti se dodatni troškovi teško mogu apsorbirati. Stoga će početna mobilnost s motorima s unutarnjim izgaranjem biti znatno skuplja – objasnio je Schäfer. Audi je zbog toga već otkazao A1 i Q2. Slična sudbina prijetit Polu, a možda i Golfu.


No za VW Golf još ima vremena i Volkswagen će ga maksimalno iskoristiti. Tu je redizajn za osmu generaciju koji će biti lansiran 2023. ili 2024. godine, a zatim bi se takab Golf 8 prodavao još tri do četiri godine.

To znači da deveta generacija VW Golfa neće ući u autosalone prije 2027. ili 2028. godine što vodi do novih problema. Raste interes za električne automobile i najavljena je zabrana prodaje vozila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem od 2035. godine.


– Morat ćemo vidjeti isplati li se razvijati novo vozilo koje ne traje punih sedam ili osam godina. To je iznimno skupo – naglasio je Schäfer.